HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'de istihbarat şefi hakkında soruşturma

Çin Devlet Güvenlik Bakan Yardımcısı Ma Cien hakkında disiplin ihlali gerekçesiyle soruşturma açıldığı bildirildi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu (CDDI), Devlet Güvenlik Bakan Yardımcısı olan ve ülkede karşı istihbaratın başındaki adam olarak da bilinen Ma hakkında, parti disiplin ve yasaları çerçevesinde ciddi ihlallerde bulunduğu şüphesiyle soruşturma açıldığını duyurdu.

Ma Cien'in soruşturmasıyla ilgili detaylı bilgi verilmedi.

Hong Kong menşeli South China Morning Post gazetesi ise konuya ilişkin, Ma Cien'in, bir teknoloji teknoloji üst düzey yöneticisi ile yakın ilişki içinde olduğunu ve bu şirketin yöneticisinin Ma'nın bir akrabasına ait şirketi finanse ettiği yönünde iddialar bulunduğunu yazdı. Gazete, Ma'nın soruşturmasının yolsuzlukla bağlantılı olduğunu savundu.

ÇKP üyelerine disiplin uyarısı

Diğer yandan çarşamba günü yapılan CDDI'nın beşinci genel kurul toplantılarının ardından üst düzey parti yetkilileri başta olmak üzere 86 milyondan fazla üyenin disiplin kurallarına uymaları konusunda uyarı yapıldı. Komisyon ayrıca, tüm parti yetkililerini uyararak, adam kayırmanın yanı sıra dalkavukluk ve dolandırıcılığa müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizdi.

Ülkede bu durum, parti içinde ortak çıkar içindeki grupların gözünü korkutacağı şeklinde değerlendirildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ÇKP liderliğini devralmasının ardından yolsuzluğa karşı mücadele programıyla tüm partinin tetikte olmasını istemiş ve yolsuzluğu, partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit olarak gördüğünü belirtmişti.

Ülkede 2012'den bu yana ÇKP'nin 86 milyon üyesinden en az 75 milyonunun soruşturma geçirdiği, bunlardan yüzde 27'sinin suçlu bulunarak cezalandırıldığı açıklanmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler