HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'de tartışmalı köpek eti festivali

Güney-batı Çin'de yıllık köpek eti festivali hayvan hakları aktivistlerinin tepkileri arasında başladı. Yetkililer yerel ve uluslararası tepkilerden huzursuz.

Güney-batı Çin'de her yıl düzenlenen köpek eti festivali hayvan hakları aktivistlerinin tepkileri arasında başladı. Pazar ve Pazartesi günleri Guangxi eyaletindeki Yulin'de yer alan Lychee ve Köpek Eti Festivali'nde yaklaşık 10.000 köpek yaz dönümünü kutlamak için kesiliyor.

Son yıllarda çok sayıda hayvansever, köpekleri kurtarmak için satın almaya başladı. Emekli öğretmen Yang Xiaoyun, Cumartesi günü 100 köpek kurtarmak için yaklaşık 7.000 yuan yani 1.100 dolar ödedi. Yulin sakinleri ve satıcılar ise hayvanların "insancıl bir şekilde öldürüldüğünü" söylüyorlar.

Festivale karşı kampanya

Aktivistler ise bu katlin zulüm olduğunu ileri sürüyor. Festivalin yasaklanması için internette bir kampanya başlatanlar, buna 3.8 milyondan fazla imza topladıklarını söylüyorlar. Kampanya bu yıl yerli ve yabancı ünlülerden büyük destek çekti.

Devlet medyasına göre festival bir kaç yıl önce başladı. Çin, Güney Kore ve bölge ülkelerinde köpek eti yeme geleneğinin dört ya da beş yüz yıllık bir geçmişi var. Ancak festivalin son yıllarda başladığı söyleniyor.

Yetkililer huzursuz

Şehir yetkilileri festivale mesafeli duruyor. Pekin'de BBC muhabiri Celia Hatton tartışmanın hükümeti zor durumda bıraktığını söylüyor.

Köpek eti tüketimi yabancı basında olumsuz haberlere konu oluyor, bu da yetkilileri zora sokuyor. Çinli hayvan hakları savunucuları, sosyal medya üzerinden birçok yabancı hayvansever grupla ilişki kurmuş durumda.

BBC muhabiri Hatton'a göre Çin liderleri, her türlü iç karışıklığı bastırmaya çalıştıkları bir dönemde, bir de bu tür sorunlarla uğraşmak istemiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler