HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'den AB'ye serbest ticaret önerisi

Brüksel yetkilileriyle temaslarda bulunan Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi, serbest ticaret anlaşması önerisinde bulundu.

Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bir araya gelen Jiechi, "Çin ile AB arasında iş dünyasında işbirliği konusunda parlak umutlar var" dedi.

Jiechi, iki tarafın da Çin-AB serbest ticaret anlaşması konusunda bir fizibilite çalışması için gerekli koşulların yaratılması doğrultusunda ortak çalışması gerektiğini söyledi.

Çin ile AB arasında olası bir serbest ticaret anlaşmasının en önemli destekçileri arasında İngiltere yer alıyor. Uluslararası ticaret müzakerelerinden sorumlu olan AB Komisyonu ise öncelikle AB ülkelerinin Çin'de daha kolay iş yapmasının önünü açacak olan yatırım anlaşması konusunda ilerleme sağlanması gerektiği görüşünde.

Yatırım anlaşmasıyla ilgili görüşmeler geçen hafta Pekin'de başladı. Bu adım, çoğu kesim tarafından serbest ticaret anlaşmasına doğru atılmış bir adım olarak görülüyor.

Çin ile AB arasındaki ticaret son on yılda ikiye katlanarak günde 1 milyar avro seviyesine ulaştı. AB'nin dış yatırımlarında Çin'in payı ise yüzde 2 seviyesinde seyretmeyi sürdürüyor.

Jiechi'nin ziyaretinin ardından martta da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Brüksel'de temaslarda bulunması öngörülüyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler