HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki mülkiyet iddiaları

Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki mülkiyet iddialarına ilişkin şikayetlerini Lahey'deki uluslararası mahkemeye taşıdı.

ZAMBOANGA CITY (AA) -Filipinler Devlet Başkanlığı Haberleşme Operasyonları Bürosu'nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Filipinler heyeti, Lahey'deki uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi'ne, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıklarla ilgili savlarını sunmaya başladı.

Filipinler yönetimi, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde "tarihten gelen haklarına" atıfta bulunarak istediği gibi faaliyette bulunma yetkisine sahip olmadığını savunuyor ve uluslararası mahkemeden, Çin'in iddialarının geçersiz olduğunu ilan etmesini istiyor.

Filipinler Dışişleri Bakanı Albert del Rosario'nun Lahey'deki mahkemeye, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki stratejisinin, bir krize yol açmadan stratejik suların kontrolünü kademeli olarak ele geçirmek olduğunu söylediği de belirtildi.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ediyor. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) üyeleri, Pekin yönetimini, toprak iddialarını güçlendirmek ve askeri kullanım için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçluyor.

ASEAN ve Çin, 2002'de Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı konularda tarafların tutumlarını belirleyecek deklarasyon imzalamış ancak angajman kurallarında mutabakata varamamıştı.

Çin'in, Güney Çin Denizi'nde komşularıyla yaşadığı sorunların yanı sıra Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile kıta sahanlığı ihtilafları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler