HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çinli maden patronuna idam

Sichuan eyaletinde kamu görevlilerinin yardımıyla suç şebekesi oluşturmakla suçlanan eski madencilik şirketi yöneticisi Liu Han idama mahkum edildi. Liu'nun hakkında soruşturma yürütülen eski istihbarat şefi Jou Yongkang ile ilişkili olduğu düşünülüyor.

Çin'de eski istihbarat örgütü başkanı Jou Yonkang ile ilişkisi olduğu düşünülen büyük işadamlarından Liu Han idama mahkum edildi.

Hubei'deki bir mahkeme Liu Han ve kardeşi Liu Wei'yi "mafya tipi suç ve cinayet örgütü oluşturmak ve liderliğini yapmak"tan suçlu buldu.

Davada 36 sanık bu suçtan yargılanıyordu.

Bu davanın eski istihbarat şefi Jou'ya bağlı örgütlenmeye karşı yürütülen daha geniş bir yolsuzlukla mücadele operasyonunun parçası olduğu düşünülüyor.

Mahkeme, kararında, Liu Han ve çevresindekilerin örgütlü bir şekilde yasa dışı faaliyetlerden menfaat elde ettiğini kaydetti.

Cinayet suçlaması

Kararda ayrıca grubun bir çok kez "cinayet işlediği, insanları yasa dışı bir şekilde alıkoyup onlara zarar verdiği" de belirtildi.

Mahkeme Liu Han ve arkadaşlarının Şiçuan eyaletindeki Guanghan'daki kumar makinalarını "kamu görevlilerinin işbirliği ve üzerini örtme faaliyetleri" sayesinde yasa dışı bir şekilde kontrol edebildiklerini de kaydetti.

Dev madencilik şirketi Şiçuan Hanlong Grubu'nun eski yönetim kurulu başkanı olan Liu, 2012 yılında Forbes dergisinin en zengin Çinli işadamları listesinde 148. sıradaydı. Liu'nun 640 milyon dolarlık bir serveti olduğu belirtiliyor.

Çin'in devlet kontrolündeki medyası daha önce bu çetenin çok kuvvetli siyasi ilişkileri bulunduğunu ve Liu Han'ın Şiçuan eyaletinin siyasi danışma kuruluna atanmasında bunun rolü olduğunu yazmıştı.

Yolsuzluk soruşturmaları

Son aylarda Şiçuan eyaletinde eski istihbarat şefi Jou Yongkang ile ilişkisi olan çok sayıda üst düzey görevli hakkında soruşturma yürütüldü.

Jou 2003 yılında Çin Kamu Güvenliği Bakanı olmadan önce Şiçuan eyaletinin Komünist Parti yetkilisi idi.

Nisan ayında Çin yönetimi eski Şiçuan vali yardımcısı Guo Yongşiang'ı görevden almış ve parti lider yardımcısı Li Çunçeng hakkında da rüşvet soruşturması açıldığını açıklamıştı.

71 yaşındaki eski İstihbarat örgütü başkanı Jou, geçen yıl hakkında resmen soruşturma açılmasından bu yana ev hapsinde tutuluyor. Jou Komünist Parti'nin 1949'da iktidara gelişinden bu yana yolsuzluk soruşturmasına adı karışan en üst düzeyli siyasetçi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler