HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cockburn: Esad'la ateşkes cihatçı şiddeti durdurabilir

Independent gazetesinden Patrick Cockburn, bugünkü yazısında Paris'te yaşanan saldırı ile Orta Doğu'daki gelişmeler arasında bağ kurdu. Cockburn, "Avrupa'yı da hedefleyen cihatçı şiddetin durması için" Suriye'de ateşkese varılması gerektiğini yazdı.

Cockburn: Esad'la ateşkes cihatçı şiddeti durdurabilir

Independent'ın deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, bugünkü yazısında Paris'te yaşanan saldırı ile Orta Doğu'daki gelişmeler arasında bağ kurdu.

Cockburn,"Avrupa'yı da etkilemeye başlayan radikal İslamcı şiddet sorununun çözümü için cihatçı akımların beslendiği Suriye ve Irak'taki iç savaşın durdurulması gerektiğini" yazdı.

Cockbun bunun için Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la muhalifler arasında bir ateşkese varılmasını önerdi ve "Paris, Şam ve Bağdat Sünii cihatçılığa karşı bir araya gelebilir" dedi.

Cockburn'ün yorumları özetle şöyle:

"Şu an dördüncü yılında olan Irak-Suriye iç savaşının kıvılcımlarının, Batı Avrupa'ya patlayıcı bir şiddeti yaymayacağını düşünmek kabahatli bir şekilde naiflikti."

"IŞİD için savaşmak üzere Suriye ve Irak'a zorlu bir yolculuk yapan binlerce genç Sünni Müslümanın bir bölümünün daha sonrasında, evlerinde, İslam karşıtı olarak gördükleri hedeflere saldırarak dini inançlarının tanıtımını yapmayı seçecek olmaları her zaman muhtemeldi."

Cockburn bu yorumundan sonra El Kaide tipi örgütlerin dünyada ne kadar yayıldığının ölçümü için geçen hafta içinde farklı ülkelerde yaşanan intihar saldırılarına göz atmayı öneriyor.

'Paris, Şam, Bağdat cihatçılığa karşı biraraya gelebilir'

Yazarın hatırlattığı saldırılar şunlar:

"Çarşamba günü, Yemen'in başkenti Saaa'da bir minibüsle yapılan intihar saldırısında 33 askeri öğrencinin öldürülmesi. Salı günü Irak'ta, Bağdat'ın kuzey doğusundaki Anbar Eyaleti'ndeki intihar saldırısında 23 Irak askeri ve hükümet yanlısı Sünni aşiret mensubunun öldürülmesi. Pazartesi günü Irak-Suudi Arabistan sınırında bir Suudi güvenlik yetkilisinin de aralarında bulunduğu kişilerin öldürülmesi. 30 Aralık'ta Libya'daki Tobruk'ta hükümet binası önünde intihar saldırısı gerçekleştirilmesi."

Cockurn bu hatırlatmanın ardından şu yorumunu yapıyor: "Paris katliamını kim yapmış olursa olsun, bu büyüyen şiddet denizinde, Batı devletlerinin de etkilenmemesi şaşırtıcı olurdu."

Yazar, gerçek çözümün Orta Doğu'da radikal İslamcılığın yayılmasını önlemek olduğunu kanısında:

"Charlie Hebdo katliamının sorumlularının yakalanmaları ve cezalandırılmaları inançlarının merkezi vasfı şehitlik olan insanları caydırmayacak. Ama, Suriye'deki savaşı bitirmek veya hatta sadece şiddetini azaltmak şiddet dolu cihatçılığın içinde büyüyüp geliştiği suları kurutmaya başlatabilir."

Cockburn savaşın şiddetinin azaltılması için ABD, İngiltere, Fransa ve müttefiklerinin Beşar Esad'ı devirmeyeceklerini kabul etmelerinin, Esad'ın da tüm Suriye'yi kazanmayacağını kabul etmesinin gerektiğini söylüyor.

Cihatçı olmayan gruplarla Suriye yönetimi arasında ateşkesler imzalanması gerektiğini belirten Cockburn "Şam, Bağdat ve Paris hükümetleri Sünni cihatçılığa karşı birleşebilir" diye yazıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler