HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barcelona'da son dakika gerginliği: Çok sayıda öğrenci üniversiteyi işgal etti!

1 Ekim'de yapılması planlanan ve İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı ilan edilen Katalonya'nın bağımsızlık referandumuyla ilgili tansiyon her geçen gün artıyor. İspanya hükümeti Katalonya özerk yönetiminin 1 Ekim'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna karşı çıkıyor. Çarşamba günü İspanyol polisinin Katalan hükümet binalarına yaptığı baskınla Ekonomi Bakan Yardımcısı Jose Maria Jove da dahil 12 kişiyi gözaltına alınmıştı. Gözaltıların ardından başlayan protestolar sürüyor.

Barcelona'da öğle saatlerinde çok sayıda öğrenci sloganlar atarak ellerindeki dövizlerle birlikte Barcelona Üniversitesi'nin işgal etti.

İçeride öğrenciler bir yandan referandum ve Katalonya'yla ilgili sloganlar atarken birkaç gün önce tutuklanan 14 Katalan politikacının da serbest bırakılmasını istiyor.

Katalonya özerk yönetiminin lider Carles Puigdemont bir video mesaj yayınlayarak bağımsızlık referandumunun tüm yasal engellere ve polis operasyonlarına karşın 1 Ekim'de yapılacağını söyledi.

Madrid yönetimi ise Katalan yetkilileri 'yasadışı' ilan edilen referandumdan vazgeçmeye çağırıyor.

RAJOY ANA MUHALEFETTEN DE DESTEK ALDI

Referandumu engellemek yönündeki çabaları ana muhalefetten de destek alan Rajoy, referandumdan vazgeçilmemesi durumunda Katalan liderlerin büyük bir zararla karşılacağı yönünde uyarılarda bulundu.

NE OLMUŞTU?

İspanya’da Bağımsızlık Yanlısı Katalan Yetkililere Gözaltı

İspanya polisi, 13 Katalan hükümet yetkilisini gözaltına aldı. Gelişmenin ardından Barcelona sokaklarında binlerce kişi protesto gösterileri düzenledi. Eyaletin Ekonomi Bakanı Yardımcısı Josep Maria Jove de gözaltına alınanlar arasında.

Polis, baskınların ve tutuklamaların Katalonya'nın bağımsızlık referandumuyla ilgili olduğunu doğruladı.

İspanya hükümeti, referandumun yasa dışı olduğu görüşünde. Hükümetin referandumun önlenmesi yönündeki çabaları da son dönemde arttı. Ancak ülkenin zengin kuzey doğu eyaletindeki yetkililer, referandumu iptal etme niyetinde görünmüyor.

Katalonya'yı yöneten bağımsızlık yanlısı koalisyon ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkının İspanya'nın kanunlarının üstünde olduğu görüşünde.

Katalonya lideri Carles Puigdemont son açıklamasında, İspanyol hükümetinin Katalonya'nın işlerine müdahale ettiğini ve olağanüstü hal ilan ettiğini belirterek "İspanya hükümetinin anti-demokratik ve totaliter eylemlerini kınıyoruz ve reddediyoruz” dedi. Puigdemont, Katalanları 1 Ekim'de sandığa giderek referandum için oy vermeye çağırdı.

İspanyol polisi baskınlar sırasında bağımsızlık referandumuyla ilgili belgelere de el koydu. Bunlar arasında sandık başında görevli olacak Katalanlar'a gönderilecek 45 bin kadar bilgi notu da var.

Katalan hükümeti tarafından Temmuz ayında yapılan bir ankete göre Katalanlar'ın yüzde 41'i İspanya'dan bağımsız olmayı istiyor. Yüzde 49'u ise bağımsızlığa karşı çıkıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler