HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cornish'e azınlık statüsü

Avrupa, İngiltere'nin Cornish Kontluğu'na "azınlık statüsü" hakkı tanındığını söyledi. Cornishlilere azınlık statüsü verilmesi halinde, İrlandalılar, Galler ve İskoçlarla aynı haklara kavuşacağı belirtiliyor.

Cornish'e azınlık statüsü

Bugün Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Cornish asıllı kişiler, Avrupa tarafından koruma altına alınabilecek.

Gazete, daha önce böreği ve kaymağı Avrupa Birliği yasalarınca korumaya alınan Cornish Kontluğu'nda, şimdi de Cornishli kişilere "azınlık statüsü" hakkı tanıyacağını belirtiyor.

Haberde, Cornishlilerin "azınlık" olarak tanımlanmasına dair teklifin, Avrıpa Parlamentosu'nda (AP) oylanacağı belirtiliyor. Ancak bu oylama, önümüzdeki ay yapılacak olan AP seçimlerinden sonra gerçekleşecek.

Cornishlilerin bu statüyü almaları halinde, birlikte İskoçlar, Galler ve İrlandalılarla aynı haklara sahip olacağı belirtiliyor.

Financial Times, Cornish Kontluğu'na İngiltere'deki hiçbir siyasi partinin İskoçya veya Galler statüsüne geçiş vaadinde bulunmadığını belirtiyor. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron ve Baibakan Yardımcısı Nick Clegg'in Cornish Kontluğu'nu güçlendirmekten bahsettiği bildiriliyor.

İskoçya referandumu öncesi bir mesaj mı veriliyor?**Financial Times**, hükümetin bu vesileyle İskoçya bağımsızlık referandumu öncesi kararsız kitleye bir mesaj gönderdiği eleştirilerine de yer veriyor. İskoç bir kişinin yorumu ise şöyle oluyor: "Bu yaklaşım, tüm kimlik ve kültürlerin tek bir krallık altında var olabileceğini gösteriyor."

Haberde, kaymak üreticisi Rodda firmasının yöneticisi Nicholas Rodda'nın değerlendirmesi de bulunuyor. Özellikle Cornish kaymağının AB yasaları çerçevesinde korunması için lobi faaliyetinde bulunan Rodda, yeni statüyü destekliyor:

"Böylece, Cornish'in kendine ait bir kimliği olan ayrı bir bölge olduğu gerçeği daha da güçleniyor."

Avrupa Birliği Cornish dilini "bir dil olarak" 2002'de tanımıştı. İngiltere, 2010 yılından bu yana, Cornish dilinin geliştirilmesi ve desteklenmesi için 500 bin Pound (yaklaşık 1 milyar 750 bin TL) harcadı.

Cornish Kontluğu'nun, İngiltere'de "AB yardımı alabilecek kadar fakir olan" tek yerel bölgesi olduğu belirtiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler