HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Çuvalcı' komutandan madalya aldı

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Ray Odierno’dan liyakat madalyası aldı. Odierno, Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçiren birliğin komutanıydı.

'Çuvalcı' komutandan madalya aldı

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Amerika Birleşik Devletleri ziyareti devam ediyor. Salı günü Washington'daki Arlington Ulusal Mezarlığı'nı ziyaret eden Akar, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı. Törende Amerikan Genelkurmay Başkanı General Ray Odierno'nun yanısıra ABD'nin üst düzey komutanları da yer aldı.

Akar'a liyakat madalyası

Törenin ardından Amerikan Genelkurmay Başkanı Odierno, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'a, "liyakat madalyası” taktı.

Amerikan Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde madalyaya ilişkin verilen bilgi notunda Türkiye'nin 1952 yılından bu yana bir NATO müttefiki olduğu bilgisine yer verildi. Afganistan'da ISAF bünyesinde Türkiye'nin oynadığı rolün önemine vurgu yapılan bilgi notunda Türkiye'nin coğrafi öneminin ise "Türkiye'nin aynı zamanda Irak, İran ve Suriye ile de sınırları bulunması” nedeniyle büyük olduğu belirtildi. Bilgi notunda madalyanın neden verildiğine ilişkin bir değerlendirme ise yer almadı.

Al Jazeera'nin madalya ile bilgi almak üzere telefonla ulaştığı Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı ise ayrıntılı bilgi verilmeyeceğini belirtti.

Çuval olayı

ABD'nin 38.Genelkurmay Başkanı olan Odierno, 2001-2004 arasında "Irak'a Özgürlük” Operasyonu'nda 4. Piyade Birliği'nin komutanlığını yaptı. 2003'te İkinci Irak Savaşı öncesinde bu birliğin Türkiye'de konuşlandırılması için, Türkiye ile Amerika arasında uzun süren pazarlıklar yapıldı. Ancak ilgili tezkerenin TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi üzerine askeri işbirliği gerçekleşmedi. Tezkerenin reddinin ardından 4 Temmuz 2003'te Ray Odierno'nun komutanlığını yaptığı birliğe bağlı bir grup Amerikan askeri, Türk askerlerini başlarına çuval geçirerek gözaltına aldı. Süleymaniye'de gözaltına alınan Türk askerleri, Bağdat'a götürülüp, uzun süre sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı."Çuval olayı” ABD Türkiye ilişkilerinin en gerilimli başlıklarından biri olarak tarihe geçti.

Kaynak: Al Jazeera

aljazeeraturk

Rehine pazarlığında geri sayım

Lazerin mucidi öldü

Metal işçileri grevde

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler