HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Danimarka Başbakanı eski çalıştığı yeri ziyaret etti, Türklerle selfie çektirdi

Danimarka Başbakanı Schmidt, Ishoj kentinde 'Bilka' adlı süper marketi ziyaret etti. Schmidt ziyaretinin tamamını Türk asıllı çalışanlarla sohbet ederek ve selfie ile geçirdi.

Danimarka Başbakanı Schmidt'in bu ziyareti önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler için "Kampanyaya erken ve Türklerle başladı" diye yorumlandı.

Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt çok sayıda Türk'ün yaşadığı Ishoj kentinde 'Bilka' adlı süper marketi ziyaret etti. Başbakan Schmidt, öğrenci iken çalıştığı süpermarkette karşılaştığı Türkler ile selfie yaptı, çalışan Türk gençleri ile uzun uzun sohbet ederek eğitim ve iş hayatlarıyla ilgili bilgiler aldı, ayrımcılıkla karşılaşıp karşılaşmadıklarını sordu.

Bilka'nın bulunduğu Ishöj Alışveriş Merkezi'ne polis eskortu olmadan gelen Başbakan Schmidt'i Direktör Mark Nielsen ve Mağaza Şefi Christian Schmidt ile birlikte mağazada çalışan Türk gençleri; Ferhat Batak ve Evin Kara karşıladı. Helle Thörning Schmidt, iki Türk genci ile bir süre sohbet edip, görevlilerden bilgiler aldıktan sonra mağazayı gezmeye başladı.

Mağazayı gezerken Fehmi Yıldırım adındaki Türk'ün kendisiyle fotoğraf çektirme istemini reddetmedi. Cep telefonu ile selfie yapmak isteyen Fehmi Yıldırım'a yardımcı olan Başbakan Schmidt, çekimi kendisi yaptı. Schmidt ziyareti sırasında mağazada çalışan Kemal Arslan adılı Türk genci ile de sohbet etti. Başbakan Schmidt daha sonra Günay Kibar adındaki Türk'ün 6 aylık çocuğu Hirana'yı kucağına alarak uzun süre sevdi ve basın mensuplarına poz verdi.

TEZGAHIN ARKASINA GEÇTİ

Mağazayı gezerken bir taraftan anılarını anlatan diğer taraftan mağaza yönetiminden bilgiler alan Helle Thörning Schmidt, kafeterya bölümünde tezgahın arkasına geçerek çalışanlardan Özlem Başçoban ve Hülya Ütücü ile sohbet ederek kendi çalıştığı yılları ve çalışırken pastaları nasıl hazırladıklarını anlattı. Schmidt, Özlem Başçoban'ın "Kasaya geçmek ister misin?" sorusuna gülerek, "Ben senin kadar başarılı olamam" cevabını verdi.

Schmidt kafeteryadan çıkarken sınıf arkadaşı Celal Duvarcı ile karşılaştı. Schmidt, Celal Duvarcı'nın "Göçmenlere bu ilgiyi yıllar önce gösterecektiniz" sözlerine "Evet göçmenlere ilgi göstermekte biraz geç kaldık" cümlesiyle cevap verdi. Celal Duvarcı ayrıca Türkiye'nin yüzbinlerce Suriyeli mülteci kabul ettiğine dikkat çekerek Danimarka'nın da üzerine düşen görevi yerine getirmesini istedi. Başbakan Schmidt, Celal Duvarcı'ya hak verdiğini söyledi.

"İYİ BİR POLİTİKA İZLENSEYDİ"

Schmidt, mağazadan ayrılmadan önce DHA muhabirinin "Eski iş yerinizi ziyaret etmeniz nasıl bir duygu? Siz çalışırken göçmen iş arkadaşınız var mıydı?" sorusu üzerine "O zaman göçmen asıllı iş arkadaşım vardı ama çok değildi. Göçmenlere yönelik iyi bir politika izlenseydi belki bugünkü gibi çok sayıda çalışan olurdu. Bilka bugün bunu başarmış, onun için çok sayıda çalışan göçmen var. İshoj'da olmak her zaman çok zevkli. Ben eski yerleri ziyaret edip anılarımı canlandırıyorum. Çok zevk alıyorum" dedi.

TÜRK GENÇLERİ İLGİDEN MEMNUN KALDI

Türk Gençleri Ferhat Batak ve Evin Kara başbakan Sichmidt'i uğurladıktan sora DHA'ya konuştu. Ferhat Batak "Başbakan'ın buraya gelmesi yanımıza gelip bizimle sohbet etmesi çok güzeldi. İşimizi ve Bilka'da neler yapabiliriz diye sordu. Bence çok güzel bir duyguydu derken, Evin Kara da "Çok güzel bir duygu. Ne iş yaptığımızı sordu. Ben burada 2006'dan beri çalıştığımı, işimden memnun olduğumu, aynı zamanda okuduğumu söyledim. 'Yabancı olman nasıl? Ayrımcılıkla karşılaştın mı?' diye sordu. Ben ayrımcılıkla karşılaşmadığımı söyledim. Güzel geçti" dedi.

Bilka Direktörü Mark Nielsen, ziyaret isteminin Başbakan Schmidt'ten geldiğini belirterek, Ishoj Bilka'da yaklaşık 150 göçmen asıllı gencin çalıştığını, bu sayının ülke çapında yaklaşık 1500 olduğunu belirterek çalışan göçmenlerin 3'te 2'sinin Türk asıllı olduğunu söyledi.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler