HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Danimarka vatandaşlığı yine zorlaşıyor

Danimarka Yabancılar Bakanı İnge Stöjberg, vatandaşlığa geçişin zorlaştırılması için 4 ana maddeden oluşan yasa tasarısı hazırladı.

Önceki Rasmussen hükümetinde, temel eğitim düzeyinden lise ve yüksekokul düzeyine çıkarılan dil bilme şartı, Sosyal Demokrat iktidarı döneminde temel eğitim düzeyine düşürülmüştü. 17 Haziran'dan sonra Lars Lökke Rasmussen tarafından kurulan Liberal Parti azınlık hükümetinin Yabancılar Bakanı İnge Stöjberg seviyeyi tekrar lise ve yüksekokul seviyesine yükseltmek için yasa tasarısı hazırlayarak meclise sundu.

Yasanın meclisten geçmesi durumunda vatandaşlığa geçmek isteyen göçmenlerin 2. seviye yerine 3. Seviyede dil bilmeleri gerekecek. Yani, sınava girenler, Danimarka tarihi, kültürü ve toplum yapısını çok iyi şekilde biliyor ve iletişim kuruyor olacak. Bugünkü yasayla, sınavda 32 sorudan 22'sini bilmek şartı aranırken, soru sayısının 42'ye ve bilinmesi gereken soru sayısının 32'ye yükseltilmesi isteniyor.

Bugünkü yasada suç işleyenlere vatandaşlık müracaatında bulunabilmeleri için 3 ile 20 yıl karantina uygulanması gerekirken yeni tasarı bu sürenin yüzde 50 arttırılması isteniyor. Tasarıya göre ayrıca vatandaşlık müracaatında bulunan kişinin son 5 yılda en az 4,5 yıl ekonomik yardım almamış olması gerekiyor.

GÖÇMENLERİ TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRIYOZ

Hükümetin bu girişimi muhalefetteki sol partilerin tepkisini çekti. Birlik Partisi, sınavı Danimarkalıların bile geçemeyeceğine dikkat çekerek, tasarının geri çekilmesini istedi. Birlik partisi Sözcüsü Pernille Skipper, vatandaşlığa geçişin zorlaştırılması ile göçmenlerin toplumdan daha da uzaklaştırılacağını belirterek "vatandaşlığa geçişin zorlaştırılması "biz sizi istemiyoruz” anlamına gelir. Yasa tasarısı insanları toplumdan ayırır. Göçmenlerin eğitimi bizim eğitimimizle aynı olmadığı için sınavı geçmeleri mümkün değil. Bu insanlar günlük yaşamlarında Danimarka için çalışıyor mücadele veriyor ama biz onların vatandaşımız olmasını istemiyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Vatandaşlık için şartlar öne sürülebilir ama ne türde şartlar sürülecek dikkat etmemiz gerekir” dedi.

Sosyal Demokrat Parti ise, tasarıdaki maddeleri görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.Yürürlüğe giren ”Çifte vatandaşlık” yasasıyla birlikte, Danimarka vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak ve çifte vatandaşlık sayesinde kişi hem Türk hem de Danimarka pasaportuna sahibi olabilecek. Çifte vatandaşlık yasası başka ülke vatandaşlığına geçmiş eski Danimarka vatandaşlarının da tekrar Danimarka vatandaşlığına geçme hakkını da getiriyor. Çifte vatandaşlık yasasının kabulü Danimarka Parlementosu Folketing'deki partiler arasında geniş bir uzlaşmayla kabul edildiğinden dolayı, yeni hükümetin yasada bir değişiklik yapması beklenmiyor. Azınlık hükümetini oluşturan Liberal Parti'nin (Venstre) yanı sıra, hükümeti dışarıdan destekleyen Liberal Alliance (Liberal İttifak) ile birlikte aşırı sağ Danimarka Halk Partisi dışındaki bütün muhalefet partileri de çifte vatandaşlık yasasına destek veriyor.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler