HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davut heykeline 200 bin euro’luk deprem koruması

İtalya’nın Toskana bölgesinde geçen hafta yaşanan depremlerin ardından, bölgedeki Floransa kentinde bulunan Rönesans şaheseri “Davut” heykeline 200 bin euro’luk deprem koruması sağlanmasına karar verildi.

Davut heykeline 200 bin euro’luk deprem koruması

Övgü Pınar

Roma

İtalya'nın Toskana bölgesinde geçen hafta yaşanan depremlerin ardından, bölgedeki Floransa kentinde bulunan Rönesans şaheseri Davut heykeline 200 bin euro'luk deprem koruması sağlanmasına karar verildi.

Chianti ve Floransa yakınlarında geçen Perşembe gecesinden itibaren 48 saat içinde en büyüğü 4.1 büyüklüğünde 250 kadar sarsıntı meydana gelmişti. Depremler can kaybına yol açmazken, özellikle "açık hava müzesi” niteliğinde olan Floransa kentindeki sanat eserlerinin durumu yeniden gündeme geldi.

Kültür Bakanı Dario Franceschini, halen Floransa'daki Accademia galerisinde sergilenen, Rönesans sanatçısı Michelangelo'nun başyapıtlarından Davut heykeli için özel önlem alınacağını açıkladı.

Franceschini, "Davut”un olası bir depremde zarar görmesini önlemek için depreme dayanıklı bir kaidenin üzerine oturtulacağını söyledi. Bakan, "Davut gibi bir başyapıt herhangi bir riske açık halde bırakılamaz” dedi.

200 bin euro değerindeki kaidenin masraflarının devlet tarafından karşılanması ve bir yıl içinde kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Ancak Bakan'ın bu açıklaması da tüm sanatseverleri tatmin etmeye yetmedi. Mimar Fernando De Simone, "Kaide, ‘Davut'u depremden korumaya yetmez. Zeminden gelen sarsıntıya karşı koruma sağlasa da, binanın kubbesinin heykelin üzerine yıkılmasını engelleyemez. ‘Davut' depreme karşı dayanıklı bir yeraltı müzesine taşınmalı” dedi.

Michelangelo Buonarroti'nin 1501-1504 yılları arasında yaptığı Davut heykeli, dünya sanat tarihinin başyapıtları arasında sayılıyor.

Yaklaşık 5 metre uzunluğundaki ve 5.5 ton ağırlığındaki heykelin hem kendi ağırlığı, hem de çevresel faktörler nedeniyle ayak bileklerinde ufak aşınmalar oluştuğu ve yıkılma riski taşıdığı uyarısı yapılmıştı.

Davut heykelinin sergilendiği Accademia galerisini her yıl 1.5 milyon kadar turist ziyaret ediyor.

Ziyaretçilerin yarattığı titreşimlerin heykele daha fazla zarar vermesini engelemek amacıyla galeri yetkilileri özel bir platform yerleştirmeyi de planlıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler