HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dehşetin fotoğraflarını teslim ettiler!

"Ölüm uçuşları"yla öldürülen insanların fotoğrafları, 32 yıl sonra hükümete teslim edildi.

Dehşetin fotoğraflarını teslim ettiler!

İnter Amerikan İnsan Hakları Komisyonu, 32 yıl sonra Diktatörlük döneminde "ölüm uçuşları"yla Rio de la Plata nehrine atılan darbe kurbanlarının kıyıya vuran fotoğraflarını Arjantin hükümetine teslim etti.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/dehsetin-fotograflarini-teslim-ettiler-dehsetin-fotograflarini-teslim-ettiler/9218/234875/sayfa/1/)

Komisyon 1979'dan beri fotografları elinde bulunduyordu. Alfonsin ve Kirhcner hükümetlerinin defalarca başvuruda bulunmasına rağmen fotoğrafları teslim etmeyen komisyon, 32 yıl sonra belgeleri adalete teslim etmeye karar verdi.

1976-1979 yılları arasında Uruguay sahillerine vuran cesetlerin fotografları ve cesetlerin bulunduğu bölgelerin haritalarından oluşan dosyada toplam 130 adet belge bulunuyor. Komisyon yetkilileri belgelerin nereden geldiğini bilmemekle birlikte 1979 yılında kendilerine ulaştırıldıklarını söylüyorlar. 1980 yılında birçok resmi belgeyle birlikte Brezilya'ya kaçan Uruguaylı deniz kuvvetleri gizli servis elemanı Daniel Rey Piuma'nın belgeleri Komisyon'a yollayan kişi olduğundan şüpheleniliyor.

ruguay'ın La Floresta plajında çekilen bir fotoğrafta günlerce su altına kalmasına rağmen bulunan cesedin tırnaklarının hala boyalı olduğu göze çarpıyor. Bacaklardaki yanıklar ve işkence izleri sağ ayağın bağlı olması diktatörlük dönemi yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor. Aynı kadın cesedinin olduğu sayfaya "ellerden asılma nedeniyle olabilecek bileklerde kırık, her iki elde yanıklar, omur kırılmasının yol açtığı kanama, anal ve perianal kasık bölgesinde keskin nesneler tarafından parçalanma" notu iliştirilmiş.

Komisyon yetkilileri, cesetlerin Donanma Teknik Okulu ESMA'dan ölüm uçuşuna çıkarılan mahkumlara ait olabileceğini söylüyor. Elleri ve ayaklarından bağlı olarak bulunan cesetlerin hepsinde işkence izleri bulunuyor. Bazı cesetlerin üzerinde Arjantin parasının çıkması ölüm uçuşu kurbanı oldukları şüphesini artırıyor.

Arjantin'de diktatörlük dönemi işkence merkezi ESMA'da, darbe kurbanları aylarca süren işkence seanslarının ardından uyuşturularak bindirildikleri uçaklardan Rio de La Plata nehrine atılıyordu.

Büyük ESMA davası kapsamında görülen "ölüm uçuşları" davasında bugüne kadar 5 pilot, bir avukat ve kurbanların denize atıldığını itiraf eden bir teknisyen mahkum edildi. İnter-Amerikan İnsan Hakları Komisyonu'nun teslim ettiği fotograflar dava için önemli ipuçları barındırmakla birlikte kayıp yakınları fotograflar üzerinden yakınlarını teşhis etme umundundalar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler