HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri 'hata'yı düzeltti: Lavrov El Bab saldırısını Suriye yaptı demedi

Dışişleri kaynakları "Lavrov'un çevirisinde hata oldu, Lavrov El Bab bölgesinde Türk askerlerine gerçekleştirilen saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır" dedi" ifadeleriyle açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Antalya'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Rus Bakan Lavrov'un 24 Kasım'da Türk askerlerine Suriye'de savaş uçakları tarafından açılan ateşle ilgili "Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır. Bizim Rusya Federasyonu olarak bununla hiçbir ilgimiz yoktur" açıklamasına ilişkin Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından çarpıcı bir açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Alanya'da, Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5’inci Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

LAVROV'UN SÖZLERİ YANLIŞ ÇEVRİLMİŞ

Bakanlık kaynakları, Lavrov'un, üç Türk askerinin şehit olduğu El Bab saldırısının sorumlusunun Suriye olduğunu söylediğine yönelik açıklamaların 'yanlış tercüme edildiğini' belirterek, Lavrov'un "El Bab saldırısını ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır" dediğini kaydetti.

RUS DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ ZAHAROVA ÇEVİRİ HATASI İÇİN AÇIKLAMA YAPTI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye’de 24 Kasım’daki hava saldırısında hayatını kaybeden Türk askerlerine ilişkin açıklaması konusunda çeviri hatası olduğunu belirterek, "Lavrov tam da 'Konuyla Rusya'nın da Suriye'nin de alakası yok' dedi" ifadelerini kullandı.

"LAVROV TAM TERSİNİ SÖYLEDİ"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Alanya'da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin, basında Lavrov'un "Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu, Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır" ifadelerini kullandığı ileri sürülmüştü. Bu ifadelerin çeviri hatasından kaynaklandığı ortaya çıkarken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Facebook'tan konuyla ilgili açıklama yaptı. Zaharova, "Türk basınında Lavrov'un basın toplantısında Türk mevzilerine yönelik saldırının Suriye ordusu tarafından yapıldığını söylediği yazıldı. Fakat Lavrov tam tersini söyledi: Rusya da Suriye de Türk mevzilerine yönelik saldırıda bulunmadı. Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, kendi basınlarında yapılan bu hatayı Türkçenin dil özellikleri ve çevirideki zorluklarla ilişkilendirdi" ifadelerini kullandı.

AJANSLAR 'LAVROV, EL BAB SALDIRISINI SURİYE'NİN YAPTIĞINI AÇIKLADI' HABERİNİ SON DAKİKA OLARAK VERMİŞTİ

Lavrov'un sözleri 'El Bab saldırısını Suriye rejimi yaptı' açıklamasının ardından ajanslar bu ifadeleri son dakika olarak geçmişti.

El Bab bölgesindeki saldırıda dört Türk askeri şehit olmuştu.

Çavuşoğlu ve Lavrov'un düzenlediği ortak basın toplantısından öne çıkan satır başları ise şöyle:

Çavuşoğlu:

- Rusya’nın Karabağ sorunlarını çözme iradesine saygı duyuyoruz. Suriye Irak Akdeniz bu konulardaki işbirliğimiz iki ülkenin ilişkileri için çok önemli. Biz de Sergey ile her platformda bir araya geliyoruz. Göstermelik değil. Suriye’deki durum ortada. Gözyaşı var. İnsani yardımların ulaştırılması lazım.

- Suriye’nin toprak bütünlüğü anlamında Rusya’yla ortak bir anlayışımız var. Siyasi çözüme inanıyoruz. Bugün bu irademizi bir kez daha ortaya koyduk.

- Türk Akımı ve Akkuyu projeleri çok önemli. Enerji anlamında iki ülke için çok önemli projeler. Biz Rusya ile işbirliğimizin gelişerek devam etmesi hem bizim ülkelerimize hem bölgeye olumlu etkileyecektir. Değerli dostum Sergey ile dün akşamdan beri bu konuları konuşuyoruz. Amacımız iki halkın yararına adımlar atmaya devam etmektir.

Lavrov:

- Gerçekten Alanya’ya, Antalya’ya teşekkür etmek istiyorum. Sayın Bakan'ın da söylediği gibi Alanya’ya geldiğiniz anda insanların sıcaklığını ve samimiyetini hemen hissediyorsunuz. Rus vatandaşlarımızın halkımızın neden burayı bu kadar sevdiğini anlamış oldum. Ülkemizin vatandaşlarını gördüm Alanya’da. Onlar da mutlu oldular bizi gördüklerine.

- Özellikle Suriye konusunda görüştük. Ülkede ve bölgede kanın durması lazım. İnsani yardımın sürekliliğini sağlamamız lazım. Bu konuda işbirliğimiz devam edecektir. Diğer ülkelerde ve ülkelerde neler olup bittiğini konuştuk. Libya ve Irak’ta tutumumuz aynı. Gerçekten bu diyaloğa devam etmemiz lazım. Hem hükümetlerle hem de halkla işbirliği yaparak barışı getirebiliriz.

- Kafkaslar ve Karadeniz bölgelerindeki konular da ele alındı. İkili ilişkilerimiz daha kuvvetli olacak. Ukrayna konusunu konuştuk. AGİT çerçevesinde Ukrayna-Rusya arasındaki anlaşmazlık konusunda destek vereceğini söyledi meslektaşım.

- Her iki taraf olarak normalleşmenin hızlı olması gerektiği konusunda hemfikiriz. Sayın Erdoğan ve Putin siyasi iradelerini ortaya koymuşlardır. Biz de bunun için çalışacağız. Dış ticaret hacmimiz düşüyor, bunu düzeltmemiz lazım. Lojistik konularını ele aldık. Bundan sonraki aşamada yaptırımların ortadan kaldırılması konusunda hemfikir olduğumuzu konuştuk.

- Biz Rusya tarafı olarak Türk Akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik. Akkuyu projesinin iyi niyetle devam etmesi gerektiğini konuştuk.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler