HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri'nden Kerkük'teki Kürt bayrağına tepki

Kerkük'e Irak bayrağının yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılmasının tek taraflı olarak onaylanmasına Türk Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi ve endişeyle karşıladığını bildirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kerkük'te Kürt bayrağı oylamasını doğru bulmuyoruz, bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz" dedi.

Dışişleri'nden Kerkük'teki Kürt bayrağına tepki

Irak'taki Kerkük İl Meclisi, kentteki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılmasını onaylamasınına rdından bir tepki de Dışişleri'nden geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAvuşoğlu durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, "Kerkük'te Kürt bayrağı oylamasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtti. Kentte IKBY bayrağının asılması kararı 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde oy birliğiyle onaylandı.
Türkmen ve Arap üyeler, toplantıyı boykot ederek söz konusu oylamaya katılmadı.

Oylamanın ardından meclis içerisine ve Valilik binasında Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asıldı.

NUCEYFİ: ULUSAL BİRLİĞİ İHLAL EDECEK

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Kerkük'te IKBY bayrağı asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtti.

Kerkük'teki resmi kurum ve kuruluşlarda

Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılmasının tek taraflı olarak onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi yazılı açıklama yayımladı.

Nuceyfi açıklamasında, "Bu adımı, Kerkük'teki ulusal birliğe aykırı buluyoruz ve kentteki bileşenler arasındaki anlaşma ve dayanışma ruhuyla çelişiyor. Tek bir grubun veya partinin iradesinin empoze edilmesi ve diğerlerinin kent yönetimindeki iradesi ve hakkının üstüne çıkılması kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, söz konusu kararın tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140'ıncı Maddesi'ne göre Kerkük’ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük öçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.


En Çok Aranan Haberler