HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya basını Donald Trump ve Theresa May'in aşkını konuşuyor: Elele pozlar!

ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in Beyaz Saray'da ortak basın toplantısında el ele çekilen fotoğrafları İngiliz basınında esprili 'aşk' yorumlarıyla karşılandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Başkan Donald Trump Beyaz Saray'da oval ofiste bir görüşme gerçekleştirdiler. Görüşme sonrası ikili basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Başkan Trump konuşmasına May'in ilk yabancı lider ziyaretçisi olduğunu ve bundan onur duyduğunu söyledi. Ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerden bahsederken kendisinin annesinin de İskoçya doğumlu olduğunu hatırlattı. İki ülkenin tarihten gelen güçlü ilişkileri olduğuna dikkat çekti ve güvenlik ve ticaret konusunda önemli bir toplantı yaptıklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May de Beyaz Saray'da olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi ve konuşmasına Donald Trump'ın seçimdeki başarısından dolayı tebrik ederek başladı. May ayrıca İngiltere kraliçesi adına Trump ve eşini İngiltere'ye davet etti.

Beyaz Saray'da, ilk yabancı lider olarak İngiltere Başbakanı Theresa May'i ağırlayan ABD Başkanı Donald Trump, May ile baş başa gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda oldukça samimi oldukları gözlemlenen Trump ve May, İngiliz basınının diline düştü.

İngiliz Daily Mirror gazetesi 'Elini tutmak istiyorum' başlığıyla Theresa May ve Trump arasındaki samimiyete ironi ile yaklaşan bir haber yayınladı ve Trump ile May'in el ele fotoğraflarına yer verdi.

İngiliz Daily Mail gazetesi de 'Beyaz Saray'da aşk' diye manşet attı.

MAY'DEN NATO AÇIKLAMASI

İngiltere Başbakanı May, kendisine NATO ile ilgili olarak yöneltilen bir soruya, "NATO ittifakına olan sarsılmaz bağlılığımızı bugün bir kez daha vurguladık. Sayın Başkan (Trump) sanıyorum NATO'nun yüzde 100 arkasında olduğunuzu teyit ettiniz" ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI TERÖR

May konuşmasında uluslararası terör konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. May, Amerika ve İngiltere'nin IŞİD ile mücadelede liderlik ettiklerini hatırlattı. İngiltere Başbakanı ayrıca IŞİD ile sanal dünyada da mücadele edilmesi gerektiğine, bu konuda ortak çalışmalar yürütülmesine ve NATO'nun bu noktada da devrede olması gerektiğine atıfta bulundu.

Başkan Donald Trump görevi devralmadan önce NATO konusunda eleştirel ifadeler kullanmıştı. Ancak İngiltere Başbakanı Theresa May bu konudaki bir soruya, Donald Trump'ın da NATO'ya bağlılık konusunda yüzde yüz destek verdiğini söyleyerek yanıt verdi.

Ticari ilişkiler konusunda ikili lider de yakın temasın devam edeceğini ve yeni bir ticaret anlaşmasının masada olacağını söylediler. Başkan Trump, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması sonrası ikili ticaret anlaşması yapmanın daha kolay olacağını söyledi. Trump iki ülkenin kendi şartlarını kendilerinin konuşacağını üçüncü bir ülke ya da kurumun bunu takip etmesine ihtiyaç olmadığını söyledi. Bu noktada AB ile ticaret yapmanın çok zor olduğunu kendi deneyimlerinden bildiğini söyledi. Trump, bir Avrupa ülkesinde iş yapmak için çok çok uzun süre AB onayları beklemek zorunda kaldığını hatırlattı.

Trump ayrıca kendisinin bir halk adamı olduğunu İngiltere Başbakanı May'in de halklarının çıkarları için çalıştıklarını söyledi. Trump İngiltere'nin AB'den çıkacağını daha önce kendisinin tahmin ettiğini ve bunu kameralar önünde de dile getirdiğini belirtti. May de kendilerinin halklarının iyiliği ve çalışanların hakları için mücadele ettiklerini ifade etti.

İŞKENCE KONUSUNDA KARAR SAVUNMA BAKANI'NA AİT

Gazetecilerin "İşkence metotlarının terör şüphelilerinin sorgulanmasında işe yarabileceğini hissediyorum” şeklinde açıklamalarının hatırlatılması üzerine Donald Trump, bu konudaki kararın Savunma Bakanı'nda olduğunu söyledi.

Kendisinin bu konudaki fikrinin belli olmasına karşın Savunma Bakanı James Mattis'in bu fikre karşı olduğunu ve dolayısıyla bu noktada kararın Mattis'e ait olduğunu söyledi. Trump, "Mattis bu konuda karar verecek yetkiye ve güce sahip” dedi.

RUSYA VE MEKSİKA LİDERLERİ İLE TELEFON GÖRÜŞMELERİ

Başkan Donald Trump, bu sabah Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile yaklaşık bir saat kadar süren bir telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi. Trump görüşmenin yapıcı bir görüşme olduğunu önümüzdeki aylarda görüşmeye de devam edeceklerini söyledi. Trump "Ben Meksikalıları seviyorum. Meksikalılarla bugüne dek çalıştım ama Meksika sınırından uyuşturucu kaçakçıları ve suçluların sızmasını önlemeliyiz. Ayrıca Meksika ile Amerika arasındaki ticarette Amerika aleyhine ciddi bir açık var. Bu konularda çalışmalıyız” dedi. Trump görüşmeler neticesinde alınacak kararların hem Amerika hem de Meksika için faydalı olacağını ama bugünkü durumun devam edemeyeceğini söyledi.

Yarın Rusya lideri ile yapacağı duyurulan telefon görüşmesine ilişkin olarak da Trump, "Putin'i şahsen tanımıyorum ama iki ülke arasında iyi ilişkiler geliştireceğimize inanıyorum” dedi. Konuşmada Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunun gündeme gelip gelmeyeceği konusundaki bir soruya da Trump” Şu an yaptırımlar konusunu konuşmak için erken” ifadesini kullandı.

Theresa May de Rusya'ya Kırım'ı ilhakı nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılması için Rusya'nın Minsk anlaşması şartlarına riayet etmesi gerektiğini söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler