HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya, Derviş’ten sonra Şimşek’i de konuşuyor

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın New York’ta cinsel tacizden cezaevine gönderilmesine ilişkin tartışmalar sürerken IMF başkanlığına olası adaylar konusu uluslararası gündemi işgal ediyor.

Devlet eski Bakanı Kemal Derviş’i “saygı gören”, “önde gelen bir aday” olarak niteleyen batılı gazeteler, Derviş’in “uzlaşma adayı” olabileceğini de yazdı. Bu arada, potansiyel adayların manevra yapmaya başladığı, bazı adayların da pek “alçakgönüllü" olmadığı yorumunu yapan gazeteler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Kendimle ilgili birikimim, tecrübem, bunlardan zerre kadar eksikliğimiz yok” sözlerine vurgu yaptı.

-NYT: “POTANSYEL ADAYLAR ARASINDA ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK YAYGIN DEĞİL”-

New York Times gazetesi, Strauss-Kahn’ın yerine geçmeyi isteyenlerin görevi elde etmek için manevra yaptığını savunduğu haberinde yükselen ülkelerin politikacılarının, dünya ekonomisinde ağırlıklarının önemli bir boyuta ulaştığından Fon’da daha etkin olmaları zamanının geldiğini söylediklerini kaydetti.

“Potansiyel adaylar arasında alçakgönüllülük yaygın biçimde sergilenen bir özellik değil” yorumunu da yapan gazete şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Salı günü kamu oyu önünde 'Kendimle ilgili birikimim, tecrübem, bunlardan zerre kadar eksikliğimiz yok’ diyerek adaylığını koymuş oldu. Başka bir Türk yetkilisi, saygı gören eski ekonomi bakanı Kemal Derviş ise, şimdiden görev için önde gelen bir aday olarak görülüyor.”

-WP: “ŞİMŞEK, BAŞKAN TÜRKİYE GİBİ BİR ÜLKEDEN OLSUN DEDİ”-

Bir diğer büyük ABD’li gazete Washington Post ise, yükselen ekonomilerin IMF başkanlığını istediği konusunu da irdelediği haberinde “Hızlı büyüyen, etkin yükselen ekonomiler olan Çin, Brezilya ve Türkiye’de yetkililerin, Strauss-Kahn’ın tutuklanmasını, halefinin, coğrafi değil, meziyetlerine göre seçilmesi gerektiğini savunmak için kullandıkları”nı yazdı.

Bu bağlamda gazete, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına da yer verdi. Şimşek’in “Umudumuz, önümüzdeki dönemde IMF başkanlarının Türkiye gibi, Rusya gibi kalkınmakta olan ülkelerden gelmesidir” yönündeki sözlerini aktarıldığı haberde Şimşek’in bir mülakat sırasında kullandığı “Kendimle ilgili birikimim, tecrübem, bunlardan zerre kadar eksikliğimiz yok” ifadelerine de dikkat çekti.

-LE MONDE: “KEMAL DERVİŞ UZLAŞMA ADAYI OLABİLİR”-

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise, IMF başkanlığının konusunda yükselen ülkelerin Fon’un yönetimini elde etmek için baskı yapmaları riskinin bulunduğunu öne sürerken “Diplomatlara göre, o zaman eski Türk maliye (ekonomi) bakanı Kemal Derviş, uzlaşma adayı olabilir” diye yazdı.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler