HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya Sultanahmet'teki patlamayı böyle gördü

Uluslararası ajanslar ve yayın kuruluşları, Sultanahmet'te yaşanan patlamayı 'son dakika' olarak duyurdu.

Dünya Sultanahmet'teki patlamayı böyle gördü

İngiliz Reuters haber ajansı, DHA'ya dayandırdığı haberinde, "Turistik Sultanahmet Meydanı'nda patlama yaşandı" ifadesini kullandı.

Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamadan görüntüler

En az sekiz kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği haberde, görgü tanıklarının gürültülü bir patlama duyduklarını söyledikleri de aktarıldı.

Fransız AFP ajansı ise olayı "Türkiye'nin en büyük şehrinin tarihi merkezinde neden kaynaklandığı bilinmeyen bir patlama meydana geldi" ifadesiyle duyurdu. AFP'ye göre; olayda en az 10 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.

Amerikan CNN televizyonu ile İngiliz yayın kuruluşu BBC de Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamayı 'son dakika' gelişmesi olarak geçti.

CNN haberinde, patlamanın Türkiye'nin ülke güvenliğiyle ilgili tehditler aldığı bir dönemde yaşandığını yazdı.

EL PAIS (İSPANYA)

İstanbul'un göbeğinde patlama meydana geldi. Çok sayıda kişi yaralandı. El Pais'e konuşan görgü tanığı, "Ziyaret için gittiğimiz Sultanahmet Cami yakınlarındaki Dikilitaş'ın yakınlarında çok büyük bir patlama meydana geldi" dedi. Görgü tanığı ikinci bir patlama olacağı endişesiyle polisin güvenlik önlemi aldığını söyledi.

LIBERATION (FRANSA)

İstanbul'un en çok turist çeken iki bölgesi Ayasofya ve Sultanahmet Camii yakınlarında patlama meydana geldi. Nedeni bilinmeyen patlama sonrasında çok sayıda kişi yaralandı.

Sultanahmet’te bu sabah gerçekleşen patlama, BBC ve CNN başta olmak üzere dünya medyasının da gündemine oturdu. İşte “İstanbul’un turist bölgesini vuran patlama” başlığıyla dünya medyasına yansıyan patlama hakkında şu ana dek bildiklerimiz:

Sultanahmet’teki patlama ne zaman, nerede oldu?

10.20 sularında At Meydanı ve Hipodrom olarak da bilinen meydanda, Dikilitaş yakınlarında bir patlama gerçekleşti.

Sosyal medyada paylaşılan mesajlara göre bu patlama Çağlayan, Eyüp, Kasımpaşa, Fındıklı, Beylerbeyi ve Taksim gibi birçok semtte duyuldu.

Patlamanın ertesinde neler yaşandı?

Çok sayıda kişi yaralandı, birçok yaralının durumu ciddiydi. Hızla olay yerine ulaşan ambulanslar meydanda yere düşen yaralıları çevre hastanelere taşıdı.

Anadolu Ajansı ve DHA ölenler olduğunu bildirdi. Meydanı yaya trafiğine kapatan polise kısa süre sonra bomba imha uzmanları da katıldı.

Bu bir intihar saldırısı mı?

Patlamanın bir turist grubu içinde kendisini havaya uçuran bir canlı bombadan kaynaklandığı öne sürüldü, hatta bunun bir IŞİD saldırısı olduğu iddia edildi.

Bu iddiayı doğrulamayan yetkililer incelemelerin sürdüğünü, sosyal medyadaki spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini belirttiler. NTV’ye göre “ikinci bomba ihtimaline” karşı olay yerinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Polise yönelik bir saldırı var mı?

Patlamanın gerçekleştiği nokta yakınlarında bir polis aracının devrildiği görüldü. Ancak bu durumun, olay yerine hızla ulaşmaya çalışan aracın yaptığı kazadan kaynaklandığı kısa süre sonra anlaşıldı.

Uluslararası basından Türkiye’ye farklı muamele

​ Sultanahmet'teki patlamayı "son dakika gelişmesi" olarak duyuran uluslararası haber ajanslarının, olay yerinden kanlı görüntüleri sansürsüz servis etmesi tepkilere neden oldu. Başta 13 Kasım'daki Paris katliamı olmak üzere Batı'daki kentlerde meydana gelen saldırıların ardından bu tarz rahatsız edici fotoğrafları yayımlamamayı tercih eden uluslararası ajansların aynı hassasiyeti Sultanahmet'te göstermemesi dikkat çekti. Söz konusu ajanslar, Türkiye'deki patlama sonrası takındığı tavrın benzerini, Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinde de sergiliyor. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1458252/640xauto.jpg) CNN International'ın patlamanın meydana geldiği yerin "İstanbul'daki turistik bir bölge" olduğuna vurgu yapması ise sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Birçok kullanıcı, böyle bir vurgunun Türk turizmini kötü etkileyeceğine değindi. **YANLIŞ YERİ GÖSTERDİLER** Öte yandan Amerikan CNN televizyonunun, Sultanahmet patlamasını canlı aktarırken, olayın yaşandığı bölge yerine başka bir noktayı ekrana getirdiği görüldü. > _ **VALİLİK:**_ > > _İstanbul Valiliği, Sultanahmet'teki patlamayla ilgili açıklama yaptı. Valilik'ten yapılan açıklamada, ''10 ölü 15 yaralı olduğu tespit edilmiştir. > Patlamanın nedeni, patlayıcının cinsi, olayın fail veya failleri hakkında incelemeler sürdürülmektedir'' denildi._
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler