HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyadan tepki ortak: Soğukkanlı olun

Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi üzerine dünya devletleri art arda açıklamalar yaparak her iki tarafı da soğukkanlı olmaya davet etti.

Dünyadan tepki ortak: Soğukkanlı olun

Rus uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesi üzerine ABD, Almanya, İran ve Çin'den art arda açıklamalar geldi. Açıklamalarda itidal çağrısı yapıldı ve soğukkanlı olunması gerektiği vurgulandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya'ya ait uçağının düşürülmesini değerlendirerek, her iki ülkeden "soğukkanlı" olmalarını istedi.

Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, Rusya ve Türkiye'den gerekli önlemleri alarak bu tip olayların tekrarlanmasının önüne geçmesini istedi. Ruhani, "Bize kardeş ve komşu iki ülkeden soğukkanlı olmalarını rica ediyoruz" dedi.

Ruhani, "Bugüne kadar elde ettiğimiz bilgilere göre Rus uçağı Suriye sahasında operasyon yaparken vuruldu. Uçağın Türkiye sınırına yaklaşmış olmasını varsayalım, füze ve uçak oyuncak değil. Herkes havada istediği kararı alabilecek kadar düzensizlik bölgeye egemen olabilir mi ? Bu eylemler çok tehlikelidir " diye konuştu.

Her iki ülkenin İran'ın komşusu ve dostu olduğunu söyleyen Ruhani, " Bizim için komşu ülkelerin ilişkilerinin samimi olması ve aralarında ihtilaf olmaması önemlidir. Bu ihtilaflar hem bizim hem bölgenin çıkarına değil. Bu tip olaylar teröristlerin çıkarınadır ve olanların moralini güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.

ZARİF VE LAVROV TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov da Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili telefonda görüştü.

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cabir Ensari, Zarif ve Lavrov'un dün akşam yaptıkları telefon görüşmesinde Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi hakkında görüş alışverişi yaptıklarını açıkladı.

Görüşmede, Zarif'in düşürülen uçakla ilgili yaşananların Suriye krizinin derinleşmesine ve "terörist gruplara" yanlış mesaj verilmesine neden olacağını iddia ederek, Rus mevkidaşına endişelerini ilettiği belirtildi.

ÇİN'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei ise bugün öğleden sonra düzenlediği olağan basın toplantısında Rusya’ya ait bir savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çin tarafının olayı son derece yakından takip ettiğini söyleyen Sözcü Hong, konunun pek çok yönünün halen açıklığa kavuşmadığına dikkat çekti.

Hong ayrıca, "Çin tarafı uluslararası toplumun terörle mücadele çabalarını desteklemektedir. Tüm tarafların diyalog ve istişareyi güçlendirmesini umuyoruz" dedi.

MERKEL'DEN TANSİYONU DÜŞÜRÜN ÇAĞRISI

Düşürülen Rus uçağı ile ilgili uyarıda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis'teki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krize de değindi. Suriye'de gerginliğin artırılmaması uyarısında bulunan Merkel, "Uçak düşürülmesi, durumu yeniden alevlendirdi. Gerginlikten kaçınmak için şimdi elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Merkel, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde de "tansiyonun düşürülmesi için herşeyi yapmasını istediğini" vurguladı. Her ülkenin topraklarını savunma hakkı olduğunu belirten Merkel, ancak öte yandan bölgedeki gergin durumun her zaman dikkate alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABD'Lİ SÖZCÜDEN TÜRKMEN AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Eğer çok net bir sınır ihlali söz konusu ise Rusya'nın bunu gelecekte tekrar yapmaması gerekiyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türkiye sınırını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen savaş uçağının pilotlarının Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddialarına ilişkin, "Eğer Türkmenler gerçekten Rusya tarafından saldırıya uğruyorsa kendilerini korumak için her hakka sahipler" dedi.

Toner, günlük basın toplantısında, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili soruları da yanıtladı. Russia Today (RT) muhabiri, Toner'a, savaş uçağı pilotunun Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddiasını sordu.

TÜRKMENLERİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Toner, ''Bununla ilgili çelişkili bilgiler var. Pilotlardan biri ölmemiş olabilir. Bununla birlikte Türkmenler gerçekten de Rus hava saldırılarının hedefi olduysa o zaman kendilerini savunmaya da hakları var'' dedi.

AP muhabiri ise Toner'a, ''Bu kendini savunma hakkı, Esad da dahil herkes için geçerli değil mi?" sorusunu yöneltti.

Toner Esad hükümetinin kendini savunmadığını ve dört yıldır barışçıl gösterilere şiddetle yanıt verdiğini öne sürdü. Toner, ‘barışçıl gösterileri’ nasıl tanımladığını sorması üzerine yüzü kızaran Toner “Herkes bu konuda ne olduğunu iyi biliyor” demekle yetindi.

Toner, "Gerilimin düşürülmesi gerekiyor. Ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın da söylediği gibi, Rusya'nın devam eden sorunlarımızı tanıması gerekiyor. Türkiye sınırının çok yakınında operasyonlar yapıyorlar ve Suriyeli ılımlı muhaliflerin peşinden gidip onları hedef alıyorlar. Bu durumlar, bu tür sonuçların doğmasına sebep olabilir" ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililerin, Türkiye ve Rusya ile temas halinde olduğunu belirten Toner, "Temasların hangi seviyede olduğunu söyleyemem, ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

"NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" diyen Toner, Obama'nın sözlerine atıf yaparak, Türkiye'nin kendi hava sahasını savunma hakkı bulunduğunu vurguladı.

Toner, "Eğer çok net bir sınır ihlali söz konusu ise Rusya'nın bunu gelecekte tekrar yapmaması gerekiyor. Rusya, bunun sonucunun nereye gittiğinin farkında olmalı" dedi.

TÜRKİYE'NİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Sınırı ihlal eden uçağın düşürülmesi ABD Savunma Bakanlığı'ndaki günlük brifingde de gündeme geldi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Türkiye'nin daha önce meydana gelen benzeri sınır ihlallerinde kaygılarını dile getirdiğini hatırlattı.

Cook, "Türkiye NATO müttefikidir ve bu hava sahası da NATO'nundur. Türkiye'nin de kendini savunma hakkı bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler