HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Economist: AKP neden geçmişe göre başarısız olacak?

Economist dergisi bu haftaki sayısında Türkiye'deki seçimlerde "Tepki oyları ne kadar çok olacak?" başlığını kullanarak "AKP 7 Haziran'da neden geçmişte olduğu gibi iyi bir sonuç alamayabilir" diye soruyor.

Economist: AKP neden geçmişe göre başarısız olacak?

Economist dergisi bu haftaki sayısında yayınlanan ve Pazar günkü genel seçimleri ele alan makalesinde "Tepki oyları ne kadar çok olacak?" başlığını kullanarak "AKP 7 Haziran'da neden geçmişte olduğu gibi iyi bir sonuç alamayabilir" diye soruyor.

Dergi AKP'nin 7 Haziran'da yüzde 40'ın üzerinde oy alacağını ancak buna rağmen gücünü kaybettiği yorumunu yapıyor.

Buna göre daha önce AKP'nin lehine olan şeyler artık "tersine dönmüş" durumda. Economist'e göre AKP'nin en güçlü olduğu alan, ekonomi, artık ivme kaybediyor.

Ayrıca dergi "Doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı olan, AKP'nin eski karizmatik başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, giderek daha despotik ve erişilmez oldu" ifadelerini kullanıyor. Ve ekliyor: "Ayrıca bazı muhalefet partileri artık daha çekici oldu."

Economist CHP'nin eskiden sahip olduğu Erdoğan karşıtı retoriği artık bir kenara bırakarak, AKP'yi ekonomi konusunda sert şekilde eleştirdiğini yazıyor. Dergi CHP'nin ön seçimine değinerek, kadın adaylardan bahsediyor ve CHP'deki "ultra-seküler dinozor gitti" ifadelerini kullanıyor.

Yine de CHP'nin yüzde 26'yı geçmesinin beklenmediğini yazan Economist, HDP'nin oylarının Erdoğan'ın başkanlık sistemi "hayalleri" konusunda kritik önemde olduğunu yazıyor.

Economist "Türkiye'nin her yerinden süslü püslü yaşlı kadınlar, hipsterlar ve fabrika işçileri HDP'ye oy vereceğini söylüyor, ya 'Demirtaş'ı sevdikleri için' ya da 'Erdoğan'ı durdurmanın tek yolu' olduğu için. Bu büyük bir değişim" diyor.

HDP'nin AKP'yi destekleyen Kürtleri kazanması gerektiğini yazan dergi, siyaset bilimci Behlül Özkan'ın sözleriyle yazıyı noktalıyor: "İstanbul ve İzmir gibi büyük Batı kentlerindeki Kürtler anahtarı tutuyor" diyor Özkan, HDP'nin zaferi "hiçbir şekilde garanti değil."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler