HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El Kaide'den el Nusra Cephesi'ne: Batıya saldırmayın

El Kaide örgütü, Suriye'deki el Nusra örgütünden Batı hedeflerine saldırı düzenlememesini istedi. El Nusra lideri Ebu Muhammed el Culani, şimdi, Şam'ın ele geçirilmesine ve Esad 'ın devlet başkanlığından uzaklaştırılmasına odaklandıklarını açıkladı.

El Kaide örgütünün, Suriye'de faaliyet gösteren el Nusra örgütünden, Batı hedeflerine saldırı düzenlememesini istediği açıklandı.

El Kaide ile ilişkilendirilen el Nusra örgütünün lideri Ebu Muhammed el Culani, Al Jazeera televizyonuna verdiği mülakatta Şam'ın ele geçirilmesi ve Beşar Esad'ın devlet başkanlığından uzaklaştırılması hedeflerine odaklandıklarını söyledi.

Ebu Muhammed el Culani, Esad'ı tanımayan azınlıkları da koruma sözü verdi.

Bir süredir kuzeybatı Suriye'de toprak kazanan, El Nusra'nın da dahil olduğu isyancı gruplar ittifakı, İdlip kentini ele geçirmişti.

İsyancı güçler halen Akdeniz kıyısındaki, cumhurbaşkanının ve Suriye Alevilerinin kalesi kabul edilen Lazkiye kentine doğru ilerliyor.

El Culani ile yapılan ve dün gece yayınlanan bir saatlik mülakat, örgüt liderinin 2013'te, el Nusra'nın, şimdiki adıyla IŞİD'den koptuğu dönemden beri Al Jazeera'ya verdiği ikinci mülakat.

Nerede yapıldığı belli olmayan mülakatta, el Culani'nin yüzü görünmüyor. Örgütün lideri, sırtı kameraya dönük halde televizyonun muhabiri Ahmed Mansour'un karşısında otururken görülüyor.

El Culani, el Kaide'nin lideri Eymen el Zevahiri'nin, kendilerinden, Suriye operasyonlarını tehlikeye sokabilecek yurt dışı saldırılardan kaçınmasını istediğini söyledi.

El Culani, "Tek bir işi tamamlamak üzere buradayız; o da, rejimle ve Hizbullah ile diğerleri gibi, cephedeki yandaşlarıyla mücadele etmek. El Nusra Cephesi, Batı'yı hedef almıyor ve bize bu yolda bir emir verilmiş değil. Yönetime karşı yürüttüğümüz gerçek görevimizi baltalamamak için, Suriye'yi, ABD veya Avrupa'ya yönelik saldırılar için zemin olarak kullanmamamız istendi. Belki el Kaide bunu yapıyordur, ama burada, Suriye'de değil." dedi.

El Nusra lideri ayrıca, ABD'nin "Horasan Grubu" adlı, Suriye dışındaki saldırıları planlamakla görevlendirilmiş gizli bir hücresi olduğu iddialarını da reddetti.

El Nusra, "Horasan grubu diye birşey yok. Amerikalılar kamuoyunu yanıltmak için böyle bir şey attılar ortaya. Bu gizli örgütün Amerikalıları hedef almak için kurulduğunu iddia ettiler ama bu doğru değil" dedi.

IŞİD'e karşı kurulan ABD önderliğindeki koalisyon, Amerikan yetkililerinin Horasan grubunca kullanıldığını söylediği çeşitli üsleri bombalamıştı.

El Nusra lideri ayrıca, Suriye'de kendileriyle mücadeleye girişmeyen Hristiyan ve Dürzi azınlıklarına da bir zarar vermeyeceklerini söyledi.

El Culani "Aleviler de silahlarını bırakır, Esad'ı reddeder, militanlarını Esad'ın emrinde savaşmaya göndermekten vazgeçer ve İslamiyete dönerlerse emniyette olurlar" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler