HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En kapsamlı yüz nakli ABD'de yapıldı

ABD'de dünyanın en kapsamlı yüz nakli gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

14 Ağustos'ta, genç bir kadını kurtarmak için yanan eve dalan ve bütün kafa derisi, göz kapakları, kulak ve boynu yanan itfaiyeciye bütün bu dokular nakledildi.

Dr. Eduardo Rodriguez, düzenlediği basın toplantısında New York'taki NYU Langone Tıp Merkezi'nde 14 Ağustos'ta yapılan ameliyatta bütün kafa derisi, göz kapakları, kulaklar ve boyun derisinin bir kısmı nakledilen 41 yaşındaki Patrick Hardison'ın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

AMELİYAT 26 SAAT SÜRDÜ

Rodriguez, yaklaşık 26 saat süren ameliyatta Hardison'a, Brooklyn'deki bir bisiklet kazasında yaşamını yitiren 26 yaşındaki sanatçı David P. Rodebaugh'dan alınan organların nakledildiğini kaydetti.

DOKULAR KAFATASININ ARKASINDA BİRLEŞTİRİLDİ İZ KALMADI

Nakledilen dokular kafatasının arkasında birleştirildiği için Hardison'un yeni yüzünde ameliyat izi kalmadığını belirten Rodriguez, itfaiyecinin fizik tedavisinin halen devam ettiğini söyledi.

RODRIGUEZ, "SOKAĞA ÇIKAMIYORDUM"

Ameliyat sayesinde yeniden normal bir insan görünümüne kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Hardison da, "Sokağa çıkamıyordum. Zorunlu olarak çıktığımda ise herkes bana bakıyordu. Çocuklar, benden korkuyordu. Şimdi benim gibi yaralanan insanlara yardımcı olmaya çalışacağım" dedi.

"BANA SADECE YENİ BİR YÜZ DEĞİL YENİ BİR HAYAT VERDİLER"

Doktorlarına ve Rodebaugh'nin ailesine teşekkür eden Hardison, "Bana sadece yeni bir yüz değil, yepyeni bir hayat verdiler" diye konuştu.

Beş çocuk babası Hardison, 5 Eylül 2001'de Mississippi'nin kuzeybatısındaki Senatobia kentinde genç bir kadını kurtarmak için yanan bir evin içine girmişti. Hardison, çatının çökmesi sonucu ağır yaralanmıştı. Doktorlar, kulaklarını, dudaklarını, burnunun büyük bir kısmını ve göz kapaklarını kaybeden Hardison'ın yüzünü bacaklarından aldıkları deri tabakasıyla kaplamıştı. Şimdiye kadar 71 ameliyat geçiren Hardison, 2014'te yüz nakli için bekleme listesine alınmıştı. (AA)

İLK YÜZ NAKLİ 2005'TE FRANSA'DA

Dünyanın ilk yüz nakli 2005'te Fransa'da Isabelle Dinoire adlı kadına yapılmıştı. Daha sonra aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülkede 20'den fazla hastaya yüz nakledilmişti. 2010'da İspanyol bir çiftçiye burun ve dudakların dahil olduğu tüm yüz nakli yapılmıştı. Ancak şimdiye kadar kulaklar ve kafa derisi nakledilmemişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler