HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Erciyes Dağı da patlar mı?" paniği

İzlanda'daki bir yanardağın 150 yıl sonra patlaması Türkiye'de de paniğe neden oldu. Sönmüş bir yanardağ olan Erciyes'in patlamasından endişe eden Kayserililer JMO'nun telefonlarını kitledi.

"Erciyes Dağı da patlar mı?" paniği

‘Eyfyallayöküll Yanardağı'nın 190 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçmesi üzerine endişeye kapılan Kayserililer, Jeoloji Mühendisleri Kayseri Odası'na telefon yağdırarak “Erciyes Dağı da patlar mı ?” diye sormaya başladı. Gelen telefonlarla başa çıkamayan Oda başkanı Adnan Evsen, “Erciyes yanardağı 800 yıl önce patladı. Böyle bir tehlike yok. Kimsenin endişesi olmasın” açıklaması yaptı.

JMO Kayseri İl Temsilcisi Adnan Evsen, İzlanda’daki yanardağ patlamasının ardından sönmüş yanardağ olan 3 bin 916 metre yüksekliğindeki Erciyes dağıyla ilgili kendilerine sorular yöneltildiğini söyledi. Evsen , konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eyfyallayöküll Yanardağı'nın İzlanda'da patlamaya başlamasıyla birlikte Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliğimize sık sorulmaya başlayan ‘Erciyes Volkanik Dağı da Eyfyallayöküll Yanardağı'ndan etkilenecek mi? Erciyes de patlayacak mı?” diye sorular gelmeye başlamıştır.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/yanardag-patlamasi-hava-trafigini-felc-etti-patlamadan-onceki-son-kare/5734/147551/)

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/yanardag-patlamasi-hava-trafigini-felc-etti-izlanda-da-yanardag-patladi/5734/147469/sayfa/1/)

[

****](https://www.mynet.com/tarihin-en-buyuk-yanardag-patlamalari-110100506643)

[

****](https://www.mynet.com/aylarca-surebilir-110100506603)

Erciyes ilk defa Üst Miyosen'den itibaren yani günümüzden yaklaşık 25 milyon yıl önce ve volkanik (püskürük) kayaçların andezitik lavlarla başladığı bilim adamları tarafından ortaya konmuştur. Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır. İzlanda’daki patlama, Erciyes Dağı'nı kesinlikle etkilemez ve tetiklemez. Vatandaşlarımız rahat olsun. Bu tür söylentilere ve dedikodulara kulak asmasın.

Şu anda herhangi bir aktivitesi olmayan Erciyes Volkanik Dağı bilim adamları tarafından yapılan çalışmalara göre sönmüş (pasif) bir volkanik dağdır.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler