HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan: FETÖ'nün iki ülke ilişkilerine kastettiği anlaşılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin, Türk-Rus İş Dünyası toplantısında ortak açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin, Türk-Rus iş dünyası toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

24 Kasım 2015’de meydana gelen o elim hadise, Rusya ile çok iyi süren ilişkilerimin üzerine kara bir gölge gibi çöktü. Ülkemiz 2015 ylında üs üste iki seçim yaşadı. Aynı dönemde terörle çok ciddi mücadelelerimiz oldu. Son olarak 15 Temmuz’da tarihimin en sinsi en alçak darbe girişimiyle bu süreç daha da zirveye tırmandı. Demokrasimizin kaşrı karşıya kaldığı bu hain saldırı milletimizin cesareti sayesinde akamete uğratıldı.

FETÖ’nün ve arkasındaki güçlerin ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok daha iyi anlaşılıyor. Türkiye’nin sağlam temellerine dayanan güçlü ekonomisinin dayanıklılığına bu darbe girişimi vesilesiyle bir kez daha tüm dünya şahit oldu.

15 Temmuz darbe girişimin ardından piyasaların açıldığı andan itibaren güven ve istikrar iklimi kendisini göstermiştir. 16 Temmuz’da vatandaşların piyasaya sürdüğü dolara baktığımız zaman 2,5 milyar dolardır. Çok küçük dalgalanmalar dışında herhangi bir kırılmanın yaşanmadığı ekonomimiz işleyişine normal şekilde devam ediyor.

Büyük projeler hız kesmeden devam ediyor. 30 Haziran’da açılışını yaptığımız Osman Gazi Köprüsü’nün ardından 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 20 Aralık’ta Avrasya Tüneli Boğaz’ın altından hizmete girecektir. 2018’de İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanının ilk etabı faaliyete geçecektir. Yine bu yıl içinde dünyanın en uzun köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini atmayı hedefliyoruz.

Hem Sayın Putin’le hem heyetler arası görüşmelerimizde ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde değerlendirdik. Biz 2008’de 38 milyar dolara kadar çıkan ikili ticaret hacmimizi yeterli bulmazken geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar düzeyine geriledik

Daha önce ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması gibi iddialı bir hedef belirlemiştik. Bu hedefi yeniden gündemimize almamız gerektiğini düşünüyorum. Ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması ve yeni işbirliği alanlarının devreye alınması halinde bu rakama süratle ulaşabiliriz. Bunun için siz değerli iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor. Devlet yöneticileri olarak sizlerin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları atacağımızdan hiçbirinizin şüphesi olmasın. Sayın Başkan’la da bu konuda hemfikiriz.

Putin açıklamalarından satır başları;

Şu anda önümüzde kriz öncesi seviyeye ulaşmak için aşamalı bir çalışma var. Bizde derler ki kırmak kolay inşa etmek zor. Dolayısıyla mevcut seviyeyi kırmak kolay olabilir. Bu yeniden restore etmek zordur. Ama inanıyorum ki hepimiz bu çalışmaya hazırız.

Biz özellikle en büyük projeleri yeniden canlandırmayı hedefliyoruz enerji dahil olmak üzere. Özellikle enerji alanında 30 yılı aşkındır işbirliği yapıyoruz. Rusya, gaz tedariki açısından Türkiye için en büyük ve en güvenilir ülkedir. Sayın Erdoğan’la daha önce mutabık kaldığımız büyük ölçekli projelerin hayat geçirilmesinden yanayız.

Diğer önemli ve büyük bir proje Akkuyu Nükleer Santral projesi. Yatırımların hacmi 22 milyar dolar civarında. Bizim ekonomik ilişkilerİmiziN itici gücü hale gelen inşaat sektörünü canlandırmaya yeniden hazırız.

Son 20 yıl civarında Türk şirketleri Rusya piyasasında 1500 projeye imza attılar. Bahsettiğim projelerin toplam maliyeti 55 milyar dolar. Çok yakında, ciddi bir işbirliği ile tekrar bu seviyeye çıkabileceğimize inanıyorum. Ama biz sadece eski seviyeye ulaşmaktan ziyade daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler