HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Erdoğan-Putin görüşmesi iptal edildi' iddiası

Rus basını, 15 Aralık'ta St. Petersburg'da gerçekleştirilmesi planlanan Erdoğan-Putin zirvesinin iptal edildiğini öne sürdü. Öte yandan, Putin uçağın düşürülmesiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

'Erdoğan-Putin görüşmesi iptal edildi' iddiası

Suriye sınırında düşen Rus uçağı nedeniyle Ankara ile Moskova arasında ilişkiler gerildi. Rus Kommersant gazetesi, Kremlin’e yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği haberde 15 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eşbaşkanlığında yapılması planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının iptal edildiğini duyurdu.

Gazete haberinde, “Rus makamları Aralık ayı ortasında yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştirmeme kararı aldı” ifadeleri yer aldı.

Erdoğan ve Putin son olarak Antalya’da 10 gün önce gerçekleştirilen G20 zirvesisırasında bir araya gelmiş, yapılan ikili görüşmede Türkiye ve Rusya arasında her yıl düzenlenen ÜDİK toplantısının 15 Aralık tarihinde yapılması kararı almıştı.

Sputnik ise, iddiayı yansıttığı haberinde "Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, söz konusu görüşmenin yapılmasının bir dizi faktöre bağlı olduğunu, ama iptal konusunun gündeme gelmediğini söylemişti" dedi.

İŞARETİ LAVROV VERMİŞTİ

ÜDİK'in iptal edileceğine ilişkin ilk işaret ise, bizzat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan gelmişti. Lavrov dün yaptığı açıklamada, "Rusya’nın herhangi bir Türk yetkiliyi davet etmek gibi bir niyeti olmadığını" vurgulamıştı. Rus Dışişleri Bakanı'nın bu sözleri, ÜDİK toplantısının iptalinin sinyali olarak algılanmıştı.

PUTİN'DEN SON AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk yönetiminin kasıtlı olarak ilişkileri çıkmaza soktuğu yönünde izlenimlerinin olduğunu söyledi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte gerilen Türk-Rus ilişkileri hakkında açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesinin uluslararası hukuka ve sağduyuya aykırı olduğunu belirterek, uçaklarının Suriye hava sahası içinde düşürüldüğünü iddia etti. Putin, "Türkiye'nin kasıtlı olarak ilişkileri çıkmaza soktuğu izlenimi var. Türkiye hala özür dilemedi ve tazminat teklif etmedi” dedi. Putin ayrıca terörizmle mücadelede ortak ve müttefik olarak gördüğü kişiler tarafından sırtlarından bıçaklanmanın anlaşılır gibi olmadığını sözlerine ekledi.

**KREMLİN: TÜRKİYE'YE YAPTIRIM UYGULAMAYACAĞIZ** Öte yandan, Rusya tarafından uçağın düşürülmesiyle ilgili ılımlı bir açıklama geldi. Açıklamada, "Türkiye'ye yaptırım uygulanması değerlendirilmiyor" denildi. Kremlin’den yapılan açıklamada, "Türkiye’den hâlâ savaş uçağının düşürülmesi hakkında gerçekçi bir açıklama bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı. Kremlin, Türkiye'ye karşı bir yaptırım uygulanmayacağı ve gıda ithalatına ambargo uygulanmasının planlanmadığını belirtti.
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler