HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan-Putin görüşmesinde son dakika açıklama

Başkanlık döneminin başlamasının ardından ilk ziyaretini Soçi'ye gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde ilk açıklama Putin'den geldi. Putin'in, 'Türkiye-Rusya ilişkilerinin tamamen onarıldığı'nı ifade etmesinin ardından, Erdoğan'dan da Suriye'ye ilişkin, 'Türkiye ve Rusya tarafından yapılan görüşmenin bölgenin kaderini değiştirecek önemde olduğu' yönünde açıklama geldi.

Erdoğan ve Putin'in Soçi'deki kritik görüşmesinde, ilk açıklama Rusya liderinden geldi. Putin, "Çalışma modumuz Rusya-Türkiye ilişkilerinin özel hale geldiğini ve tamamen onarıldığını gösteriyor" ifadeleriyle açıklama yaptı. Erdoğan görüşmeye ilişkin ilk açıklamasında ise, İnanıyorum ki Rusya ve Türkiye'nin burada atacağı adım, bölgenin (Suriye) kaderini değiştirecek" dedi.

Putin açıklamasında "Sizinle bir araya gelip ikili ilişkilerimizin kilit alanlarını ve Suriye krizi dahil olmak üzere temel uluslararası sorunlarını konuşabilme imkanı bulmamız çok iyi oldu. Bu ortak çalışmalarımız, Rusya-Türkiye ilişkilerinin özel bir statü kazandığını ve tamamen onarıldığını gösteriyor" diye konuştu.

Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda saat 13.35'te başlayan görüşme, selamlama konuşması sonrasında basına kapalı devam edecek.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katılıyor.

13.35-GÖRÜŞME BAŞLADI

Putin, Erdoğan'la görüşmesinin basına açık olan kısmında, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin özel bir statü kazandığını ve yeniden tamamen onarılmakta olduğunu söyledi.

Rusya ve Türkiye'nin Suriye'deki krizi etkili bir biçimde tartışabilmesinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen düzeldiğinin kanıtı olduğunu belirten Putin, Türkiye'deki iç siyasal durumun düzeleceğine inandığını da kaydetti.

GÖRÜŞMENİN ANA GÜNDEMİ

Görüşmede, iki liderin ele alması beklenen başlıklardan biri de, Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerginleşen ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iyileşme sürecine giren Türkiye-Rusya ilişkileri olacak. İkili ilişkilerin normalleşme sürecine girmesine rağmen, ekonomik alandaki gerginlikler; tarım ürünü alışverişinde karşılıklı uygulanan kısıtlamalar ve Rusya'daki Türk çalışanlara yönelik sınırlamalar gibi konular henüz çözüme kavuşmuş değil.

ERDOĞAN'IN BERABERİNDEKİ HEYETTE KİMLER VAR?

Erdoğan'ın beraberinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Rusya'ya gitti.

PUTİN: "TÜRKİYE'DEKİ HALK OYLAMASINDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM”

Putin karşılama konuşmasında şunları kaydetti:

"Davetimizi kırmayıp Soçi'ye geldiğiniz için teşekkür ederiz. İlişkilerimiz tam olarak anlaştığımız şekilde devam ediyor. Çalışma ortamında bir araya geldiğimiz bu görüşmede ikili konular ve Suriye başta olmak üzere güncel konuları görüşmek üzere imkan yakalamaktan memnunum. Sizinle görüşme trafiğimiz, Türk-Rus ilişkilerin tam normalleşme süresini tamamladıktan sonra çok özel bir karaktere sahip olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır. Rusya'ya hoşgeldiniz sayın Cumhurbaşkanı... Türkiye'deki halk oylamasından dolayı size tebrik ediyorum. Türkiye'deki iç siyasi durumun daha ileri gitmesi Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesine olumlu etki oluşturacak. Çünkü sizinle beraber alacağımız kararların büyük bölümü stratejik öneme sahip olduğundan meclislerimizcede onaylanması gerekiyor."

ERDOĞAN: ATACAĞIMIZ ADIM BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Erdoğan ise görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Özellikle değerli dostumuzun bu davetine Karadeniz'in bir yanından bir yanına gelmek suretiyle bu buluşmayı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum" diyerek Putin'e teşekkür etti. Rusya ile Türkiye arasındaki gerek ikili ilişkileri gerekse bölgesel sorunları etraflıca ele alma imkanı bulacaklarını belirten Erdoğan, "Üzerimizde önemli sorumlulukların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İnanıyorum ki Rusya ve Türkiye'nin burada atacağı adım, bölgenin kaderini değiştirecektir" dedi.

Rusya temasları kapsamında Soçi Uluslararası Havalimanı’na gelen Erdoğan'ı, Krasnodar Bölge Valisi Veniamin Kondratyev, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Soçi Temsilciliği Başkanı Anatoliy Şostak, Soçi Belediye Başkanı Anatoliy Pahomov ve diğer yetkililer karşıladı.


En Çok Aranan Haberler