HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan, Türkiye-İspanya Zirvesi'ne katılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sekiz Bakan'ın eşliğinde Salı günü yapılacak olan Türkiye-İspanya IV. Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli Zirvesi'ne katılmak üzere Pazartesi günü Madrid'e gidecek.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'a Dışişleri, Avrupa Birliği, Milli Savunma, Ekonomi, Enerji, Ulaştırma, Sanayi ve Eğitim Bakanları eşlik edecek.

Salı sabahı İspanya Başbakanlık Sarayı'nda (Moncloa Sarayı) başlayacak olan zirvede muhafazakâr Başbakan Mariano Rajoy'un başkanlığındaki İspanyol tarafında ise aynı görevlerden sorumlu bakanların bulunacağı belirtiliyor.

Yıllık olarak 2009 yılından bu yana düzenlenen Türkiye-İspanya zirvelerinin sonuncusu geçen yılın Eylül ayında Ankara'da gerçekleşmişti. Zirveye, Erdoğan ile yakın ve sıcak ilişkisi ile dikkat çeken dönemin İspanyol Başbakanı, sosyalist Jose Luis Rodriguez Zapatero katılmıştı. Böylece, Erdoğan ile Rajoy ilk defa bir zirvede bir araya gelecekler.

-EKONOMİ İŞBİRLİĞİ ARTIRILACAK-

İkili siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alınacağı Türkiye-İspanya Zirvesi'nde iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel gelişmeler üzerinde durulacak.

Bu bağlamda ekonomik işbirliğinin artırılmasının ağırlıklı bir konuyu oluşturacağı zirvede Suriye krizi, Gazze ateşkesi ile Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebi üzerinde durulacak.

Diplomatik kaynaklar, NATO üyesi İspanya'nın, Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırılması amacıyla, ittifaktan Patriot füzeleri talebine tam destek verdiğini belirtiyorlar. Kaynaklar, "İspanya, Türkiye'nin Patriot talebini, bir müttefik ülke olarak ve çok iyi ilişkiler ve işbirliği içinde olduğu bir ülke olarak destekliyor" dediler.

-ORTAK DEKLARASYON-

Bu arada, Türkiye-İspanya Zirvesi'nde yayımlanmak üzere tarafların, bir Ortak Deklarasyon üzerinde çalıştıkları da öğrenildi. Deklarasyonda iki ülkenin ulaştırma, altyapı, yenilenebilir enerji, savunma gibi birçok alanda ikili işbirliğini daha da geliştirme kararlılığının vurgulanması bekleniyor.

-İSPANYOL MUHALEFETİ İLE TEMAS-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve beraberindeki Bakanların muhataplarıyla biraraya gelecekleri zirvenin yanısıra diğer bazı ikili temaslar da öngörülüyor.

Bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ın, İspanya'nın ana muhalefet partisi sosyalist PSOE Genel Sekreteri Alfredo Perez Rubalcaba ile bir araya geleceği belirtiliyor.

Buna karşın, ilk başta Başbakan Erdoğan'ın İspanya Kralı Juan Carlos ile bir görüşme yapmasının planlandığı, ancak buluşmanın Kral'ın kalça ameliyatı nedeniyle gerçekleşemeyeceği öğrenildi.

-İSPANYOL İŞ DÜNYASI İLE BULUŞMA-

Başbakan Erdoğan'ın, Salı günü öğleden sonra Moncloa Sarayı'ndaki çalışma yemeğinin ardından İspanya'nın büyük bankası BBVA tarafından düzenlenecek "Türkiye'de Yatırımlar ve Fırsatlar" konferansına İspanyol meslektaşı Rajoy ile birlikte katılacak.

BBVA Başkanı Francisco González Lugar'ın da bulunacağı konferansta Türkiye'deki projelerle ilgili veya ticaret bağlarını artırmayı arzulayan büyük İspanyol şirketlerinin yöneticilerinin hazır bulunması bekleniyor.

-"TÜRKİYE İSPANYA İÇİN ÖNCELLİKLİ PAZAR"-

Kriz içindeki İspanya'nın şirketleri, altyapı, ulaştırma, enerji, limanlar gibi Türkiye'deki birçok proje ile ilgileniyor.

Nitekim, İspanyol işverenler konfederasyonu CEOE Başkanı Juan Rosell, bir süre önce Türkiye'yi İspanya için "öncelikli bir Pazar" olarak nitelemişti.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyetin 27 Kasım akşam saatlerinde Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler