HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan ve Putin'den Rusya'da son dakika görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'den son dakika görüşme... Erdoğan resmi ziyaret gerçekleştirdiği Rusya'da Putin ile bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Rusya’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleştirdi.

Ağustos 2016'da yeni sayfa açan Türkiye ve Rusya liderleri, bugün bir kez daha bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen kritik görüşme 2 saat 30 dakika sürdü. Ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

İŞTE ERDOĞAN VE PUTİN'İN İLK KARESİ

Erdoğan ve Putin, görüşme öncesi kameraların karşısına geçerek kritik açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14.12'de başlayan görüşmeden önce yaptığı açıklamaya "Değerli dostuma çok çok teşekkür ediyorum. Özellikle ÜDİK toplantısında bir ara verme süreci yaşadık. Fakat geçen yıl malum Dünya Enerji Kongresi'nde bir araya geldik. O, bu süreci tetiklemesi bakımından çok çok hayırlı bir kongreydi" diyerek başladı.

Türkiye ile Rusya arasında enerji noktasındaki iş birliğinin çok farklı olduğuna işaret eden Erdoğan, gerek petrol gerek doğalgazda Rusya ile bu sürecin aratarak devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, özellikle Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki çalışmaların hızla normalleşme süreci içerisinde devam ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ekonomik, ticari, askeri, savunma sanayine yönelik birçok alanda atacağımız adımlar, bugünkü Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantımızın öyle zannediyorum ki ana başlıklarını teşkil edecektir. Bölge sorunlarını da etraflıca ele alacağımız bu ÜDİK toplantısı, ülkelerimizin bu süreçteki etkinliğini daha da artıracaktır."

"PYD'NİN MOSKOVA'DAKİ FAALİYETLERİNE SON VERİLMESİNİ ÖZELLİKLE BEKLİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele alanında yakın eşgüdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Suriye'de DEAŞ'a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin Moskova'daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz" dedi.

PUTİN: KİMSE BEKLEMİYORDU

Görüşme öncesi Putin, "Son dönemde Türkiye ve Rusya ilişkilerinin iki ülkeye yakışır şekilde olması için çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askerleri arasında böyle yakın bir işbirliği kurulacağını kimse beklemiyordu" ifadesini kullandı" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin başında, "Devletlerarası bağlarımızın hızlı tempoyla düzelmesinden çok memnunuz. Bu formatta ki son görüşmemiz çok uzun zaman önce 2014 yılında gerçekleşti. Bu zaman içerisinde birçok olay yaşandı, son zamanlarda Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin en üst düzeye taşınması üzerinde aktif olarak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rus lider şu şekilde devam etti:

"Ticari ekonomik bağlarımız düzeliyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev dün Türk mevkidaşını ekonomi alanındaki ilişkilerimizin düzelmesine yönelik alınan önlemler hakkında bilgilendirdi. Aynı zamanda yatırım alanındaki işbirliğimizde devam ediyor ve çeşitli projeler hayata geçiriliyor.”

Ekonomik anlaşmalara imza atacak Erdoğan ve Putin'in ana gündemi ise Suriye, YPG ve Rakka operasyonu.

GÜNDEMİN EN ÖNEMLİ MADDESİ SURİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile uçak krizinin aşılmasından bu yana bir yıl geçmeden ikinci kez Rusya’ya gitti. Erdoğan, Rus lider Putin'le görüşüyor. Gündemin en önemli maddesi, Suriye. İki lider aynı zamanda ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni anlaşmaların imzalanmasını da hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saat 10:30'da Rusya'ya gitti. Erdoğan'ı, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ankara Valisi Ercan Topaca ve diğer yetkililer uğurladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar da Rusya'ya hareket etti.

Şu sıralarda Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'le basına kapalı bir görüşme yapan Erdoğan'a Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı daha sonra Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına ve Putin tarafından onuruna verilecek yemeğe katılacak. Anlaşma imza töreni ve Putin'le ortak basın toplantısının ardından Erdoğan, Meçhûl Asker Anıtı'na çelenk bırakacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile uçak krizinin aşılmasından bu yana bir yıl geçmeden ikinci kez Rusya’ya gitmiş oldu. Gündemin en önemli maddesi, Rusya ve Türkiye destekli silahlı grupların karşı karşıya geldiği Suriye. İki lider aynı zamanda ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni anlaşmaların imzalanmasını da hedefliyor.

Erdoğan'ın ziyareti öncesi, Perşembe günü Başbakan Binali Yıldırım ile Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev telefonda görüşmüştü. Görüşmede Medvedev, bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkân tanıyan kararnameyi imzaladığını söylemişti.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNDE 10 DÖNÜM NOKTASI

Geçen yıl yaz mevsiminden bu yana ilişkilerde 10 dönüm noktası yaşandı.

24 Kasım 2015'de Suriye'de farklı tarafları destekleyen Rusya ve Türkiye arasında uçak düşürme krizi yaşandı. Yedi ay sonra, 27 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'e bir mektup göndererek, 'düşürülen uçak için üzüntülerini iletti'. Ardından, Ankara ile Moskova hem ticari ilişkileri yeniden geliştirmek hem de Suriye'deki krize yönelik iş birliği yapmak için kritik adımlar attı.

1 Temmuz 2016

Türk ve Rus Dışişleri Bakanları Soçi'de bir araya geldi. Görüşme, Türkiye'nin tehdit olarak gördüğü, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye Washington'ın desteğinin arttığı günlerde yapıldı. Çavuşoğlu ve Lavrov'un açıklamalarında ortak mesaj, 'Suriye'de toprak bütünlüğü için işbirliği' oldu.

9 Ağustos 2016

Erdoğan, uçak krizinden 8 ay sonra Putin'le St Petersburg'ta bir araya geldi. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yaptırımların zaman içinde kaldırılmasının yanı sıra, iki ülkenin krizin çözümü için işbirliğini artırması karar verildi. Zirvede, sadece Suriye'nin konuşulduğu ayrı bir toplantı da yapıldı.

10 Ekim 2016

İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi için Türkiye'ye gelen Putin ile Erdoğan, St Petersburg zirvesi ve Çin'de 4 Eylül'de düzenlenen G20 zirvesiyle birlikte, krizin ardından üçüncü kez yüz yüze görüştü. Türk Akımı için imzalar da burada atıldı.

19 Aralık 2016

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a suikast düzenlendi. Büyükelçinin öldürülmesi sonrası Putin, ‘suikastin ilişkileri bozamayacağını' söyledi. İki ülke soruşturmayı ortak yürütme kararı aldı.

20 Aralık 2016

Türkiye, İran ve Rusya Dışişleri Bakanları, Moskova'da bir araya gelerek Suriye'de ateşkesi görüştü. Üç bakan Suriye'de toprak bütünlüğü vurgusu yaptı, ateşkesin sağlanması halinde garantör olacaklarını duyurdu. Toplantıya çağrılmayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry'ye de bilgi verildi.

30 Aralık 2016

Rusya ve Türkiye, tüm Suriye'de ateşkes konusunda uzlaştı. Muhalifler ve rejim anlaşmayı imzaladı.

Rusya ve Türkiye öncülüğünde yapılacak siyasi çözüm süreci görüşmelerinin, 'Cenevre'ye tamamlayıcı olarak' Astana'da Ocak ortasında yapılmasına karar verildi. Aynı gün, El Bab operasyonuna Rus savaş uçakları ilk kez hava bombardımanıyla destek verdi.

23-24 Ocak 2017

Astana'da İran, Rusya ve Türkiye liderliğinde Suriye toplantıları yapıldı. Rejim ve muhalefet aynı masaya oturdu. Üç ülke, ateşkes sürecini takip etmek için üçlü bir mekanizma oluşturmaya karar verdi. Bu toplantıda, Rusya'nın muhaliflere sunduğu anayasa taslağındaki ‘kültürel özerklik' ifadesi Ankara'da rahatsızlık yarattı.

9 Şubat 2017

Bir Rus uçağının bombardımanı sonucu El Bâb civarında Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında görev yapan üç Türk askeri şehit oldu. TSK, Rus uçağının Türk mevzisini kazaen vurduğunu duyururken Kremlin, koordinatların TSK tarafından verildiğini açıkladı. TSK'dan buna yanıt olarak yeni bir açıklama geldi. “'Uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır” denildi.

28 Şubat 2017

TSK destekli ÖSO birliklerinin El Bâb operasyonu sona erdi. El Bâb'ın güneyindeki kara yoluna da Rusya destekli rejim birlikleri yerleşti. Rejim, buradan doğuya ilerleyerek PYD kontrolündeki iki bölge, Menbic ve Afrin arasında köprü kurdu. Bu yoldan PYD bölgeleri arasında sevkiyatlar yapıldı. TSK'nın El Bâb'ın güneyine doğru gitme ihtimali ortadan kalktı.

2 Mart 2017

ÖSO, El Bâb'ı IŞİD'den temizledikten sonra Menbic'e yöneldi. ÖSO ve Menbic'de bulunan YPG arasında çatışmaların yoğunlaşmasının ardından YPG çekildi ve Rusya destekli Suriye rejimi ordusu cephe hattına yerleşti. Böylece rejim, âdeta YPG ile ÖSO arasında bir tampon bölge yaratmış oldu. (Kaynak: Al Jazeera Türk)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler