HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan'dan ABD ile vize krizine ilişkin son dakika açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Sırp mevkidaşı Aleksandar Vučić ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin 'Faili ABD'dir' ifadesini kullandı. Erdoğan, John Bass'in açıklamalarına yönelik, Bu ajanlar ABD Konsolosluğu'na nasıl sızdı? Bass'i ABD'nin temsilcisi olarak görmüyoruz" ifadesini kullandı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sorunun failinin ABD olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu kişinin FETÖ soruşturmasında önce gözaltına alınıp sonra tutuklanması, sonra bir kişi için daha gözaltı kararı alınması bir defa İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bu ajanlar ABD başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Sızmadıysa bunları buraya kim soktu... Bu büyükelçi şu anda veda ziyaretlerinde bulunuyor. Veda ziyaretlerini kabul etmiyoruz. ABD’nin Türkiye’deki temsilcisi olarak da görmüyoruz" dedi.

"GÜLEN YANDAŞLARI İLE BİZİM İŞİMİZ OLMAZ"

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ortak basın toplantısı düzenliyor.Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sırbistan ile bugün 12 anlaşma imzaladık. 4 anlaşma daha imzalayacağız" dedi. FETÖ elebaşı ile ilgili konuşan Vucic, "Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız. Gülen yandaşları ile bizim kesinlikle işimiz olamaz"dedi. Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine de değindi.

"BENİM ELÇİM BÖYLE BİR ŞEY YAPSA ONU ORADA BİR SAAT TUTMAM"

Erdoğan ve Vuçiç ortak basın toplantısında, ABD ile yaşanan vize gerginliğine ilişkin "Sorunu biz başlatmadık, sorunun faili ABD'nin kendisidir. benim elçim böyle bir şey yapsa onu orada bir saat tutmam" dedi. Erdoğan, "Elçiyi ABD'nin temsilcisi olarak görmüyoruz" açıklamasında bulundu ve şöyle devam etti:

"ABD'NİN TÜRKİYE'DEKİ TEMSİLCİSİ OLARAK GÖRMÜYORUZ"

"Bu kişinin FETÖ soruşturmasında önce gözaltına alınıp sonra tutuklanması, sonra bir kişi için daha gözaltı kararı alınması bir defa İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bu ajanlar ABD başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Sızmadıysa bunları buraya kim soktu. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu ajanlara izin vermez. Türkiye Cumhuriyeti de dün de söyledim bir kabile devleti değildir. Böyle bir şeye müsamaha etmemiz mümkün değildir. Bu büyükelçi şu anda veda ziyaretlerinde bulunuyor. Veda ziyaretlerini kabul etmiyoruz. ABD’nin Türkiye’deki temsilcisi olarak da görmüyoruz."

VUÇİÇ: İŞ ADAMLARINIZI ÇAĞIRMAK İSTİYORUM

Düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, "Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız" dedi. Sırp Cumhurbaşkanı açıklamasında, "Türkiye'de çok fazla havalimanı yapılıyor, biz de örnek alıyoruz. Sayın Erdoğan'dan rica ettim, bizim Sırbistan'da çok güzel kaplıcalarımız var ama yeteri kadar değerlendirilemedi. Bu kaplıcaları değerlendirmek isterlerse iş adamlarınızı çağırmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Vucic ise şunları kaydetti:

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MİNNETTARIZ"

Fetullah Gülen yandaşları ile bizim kesinlikle işimiz olamaz. Sırbistan hiçbir zaman demokratik yolda alınan kararlara saygı duyacak ve aleyhinde çalışmayacak.

Türkiye'den gelen yatırımcılar Sırbistan'da yatırımlar yaptılar. Buna çok önem veriyorum. Türk iş adamları yatırım yaptılar. Bugün Türk iş adamları geliyor ve Sırbistan'da fabrika açacak.

Biz bugün serbest ticaret protokolü imzaladık. Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız. Gıda alanındaki ürünlerin sayısı artacak ve biz aramızdaki ciroyu bir milyara yükseltmek istiyoruz.

"ENERJİ BAKANLARIMIZ GAZ MESELESİNİ KONUŞTULAR"

Bir ilerleme kaydettik. Mısır, kuru erik ve diğer ürünler. Bütün bunlar bizim için önemli. Sırbistan ekonomisini geliştirecek üretim ve ticaret söz konusu.

Başka konulara da değindik. Enerji Bakanlarımız gaz meselesini konuştular. '2019'dan sonra gaz alanı' ile ilgili konuşuldu, alt yapı projelerini de konuştuk.

"TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIYORUZ"

Türkiye'de çok fazla havalimanı yapılıyor biz de örnek alıyoruz. Sayın Erdoğan'dan rica ettim, bizim Sırbistan'da çok güzel kaplıcalarımız var ama yeteri kadar değerlendirilemedi. Bu kaplıcaları değerlendirmek isterlerse iş adamlarınızı çağırmak istiyorum.

Kaplıcadan bizim 96 derece olan suyu kaybediyoruz. Boşa akıyor ve onu değerlendirmeniz için sizi buraya davet ediyorum. Otoban inşaatımız bittikten sonra buna da geçilebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

"BİRİLERİ BU YAKINLAŞMAYI KISKANACAK"

Bugün değerli dostumla gerek ikili gerek heyetler arası çok verimli bir şekilde tamamladık. İş adamları ile bir araya geleceğiz. İş adamlarımızın bir kısmı Sırbistan'da faaliyet gösteren iş adamları. Bir kısmı da şu anda bizimle geldi. Bunlar kendilerini gerek ülkemizde gerekse uluslararası camiada ispatlamış olan iş adamlarımız. Sırbistan'da yatırım yapmalarının önünü açacağız. Aramızdaki ticaret hacmi şu an itibarıyla istediğimiz noktada değil.

Şu anda THY dünyada bir numara ve en fazla destinasyon kullanan bir havayolu olması nedeniyle. Biz geldiğimizde sadece devletin hava yolu vardı.

Bütün mesele yapılan anlaşmaların yüksek düzeyli iş birliği ile bir yılda ne yaptık, bundan sonra ne yapacağız şeklinde müzakere ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz, hedeflere kararlı bir şekilde yürüyeceğiz.

Birileri kıskanacak onu da söyleyeyim. Türkiye Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlar aç kalsan niye aç kaldın diye sormazlar. Kendi başının çaresine bakacaksın. Bizde o günlerde bugünlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak biz Sırbistan ile birlikte Balkanların tümünde bazı olumsuz gelişmeler için adım atıyoruz. Kim ne der diye bakmayacağız.

Uluslararası mutabakat çok önemli. Bu vesile ile Türkiye ve Sırbistan arasındaki bütün alanlardaki iş birliği büyük önem arz ediyor. Ben bu dayanışmamızın güçlenerek artacağına inanıyorum.

SORU-CEVAP

ABD'NİN SKANDAL VİZE KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sorunun faili ABD'nin ta kendisidir. Üst düzey yöneticilerinin özellikle dışişleri Bakanımızla bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki büyükelçinin böyle bir karar alıp ben bunu devletim adına aldım demesi düşündürücüdür. Büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa ABD yönetiminin bu büyükelçiyi orada tutmaması gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada bir saniye tutmayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği kararı diplomatik hiçbir yetkisi olmayan bir vatandaşın tespit edilmesi ve yargı ile paylaşılması ve neticede tutuklanmış olması, sonra içeride ikinci bir kişinin daha olması bir defa İstanbul Başkonsolosluğunda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. ABD şunu değerlendirmeli: Bu ajanlar buraya nasıl sızdı? Kim bunları buraya soktu? Hiçbir devlet bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye bir kabile devleti değildir. Asırlara varan bir deneyimimiz vardır. Böyle bir şeye müsaade etmemiz mümkün değildir.


En Çok Aranan Haberler