HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan'dan Kıbrıs için flaş açıklama: Açık Maraş-kapalı Maraş Rumlara iade edilebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kıbrıs görüşmelerine dair kritik açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Açık Maraş-kapalı Maraş Rumlara iade edilebilir" dedi.

Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cenevre'de gerçekleşen Kıbrıs müzakerelerine ilişkin açıklamalarında, "Kıbrıs müzakerelerinde KKTC samimiyet ortaya koyuyor ama Güney Kıbrıs ve garantör olarak Yunanistan halen farklı beklentiler içindeler" dedi.

"YOK KARPAZ BİZE BIRAKILSIN, YOK ORASI BİZE BIRAKILSIN... BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ"

Erdoğan, Cenevre'deki Kıbrıs görüşmelerinde tarafların karşılıklı hazırladığı haritalarla ilgili olarak "Hâlâ açık açık Maraş-kapalı Maraş, Erenköy var. Eğer Maraş'ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız bizim teklifimiz var, Erenköy ile Güzelyurt arası birleştirilerek Kuzey Kıbrıs'a bırakılır, diğer bölge de Güney Kıbrıs'a bırakılır. Yok Karpaz bize bırakılsın, yok orası bize bırakılsın, böyle bir şey olamaz" diye konuştu.

"TÜRK ASKERİNİN ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Erdoğan ayrıca, "Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesi söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

İstanbul'da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamalarının ilgili bölümü şöyle:

"Garantör ülkeler istikrarlı bir yerde değil. Şimdi burada Kuzey Kıbrıs yoğun bir çalışma içerisinde. Samimiyet ortaya koyuyor. Güney Kıbrıs ve garantör ülke olarak Yunanistan hala farklı beklentiler içerisindeler. Garantiler, güvenlik noktasında Türkiye'nin olmadığı garantörlüğü beklemeyin dedik. Güvenlikte de, biz daha önce belirlendiği gibi Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni eşit oranda asker bulunduracağız. Daha önce konuşmuştuk. Hala açık Maraş-kapalı Maraş, Erenköy var. Eğer Maraş'ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız bizim teklifimiz var, Erenköy ile Güzelyurt arası birleştirilerek Kuzey Kıbrıs'a bırakılır, diğer bölge de Güney Kıbrıs'a bırakılır. Yok Karpaz bize bırakılsın, yok orası bize bırakılsın, böyle bir şey olamaz dedik"

İşte Erdoğan'ın Kıbrıs'a ilişkin diğer açıklamalarından çarpıcı satırlar:

*Kıbrıs'ta garantör ülkeler temsil noktasında istikrarlı bir yerde değil.

*Tıpkı 2004'teki görüşmelerde olduğu gibi yine Rumlar kaçıyorlar.

*KKTC yoğun bir çalışma içinde, samimiyet ortaya koyuyor ama Güney Kıbrıs ve garantör olarak Yunanistan halen farklı beklentiler içindeler.

*Garantiler ve güvenlik konularını net olarak onlara söyledik; Türkiye'nin olmadığı bir garantörlüğü asla beklemeyin.

*Biz ilanihaye oradayız.

*Kıbrıs'tan tamamen Türk askerinin çekilmesi diye bir şey söz konusu olamaz.

*Böyle bir şey isteniyorsa oradan her iki tarafın da askerlerini çekmesi gerekir.

*Eğer Maraş'ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız Erenköy-Güzelyurt birleştirilip KKTC'ye bırakılır, açık-kapalı Maraş Güney Kıbrıs'a bırakılır.

*Karpaz'ın bir bölümü bize bırakılsın derlerse böyle birşey sözkonusu olamaz.

*Sahil şeridinde şu kadar olsun bu kadar olsun diyorlar, Annan planının artık geçerliliği yok

*Bir dönem KKTC başkanlık yapıp dört dönem Rumlar yapacak diyorlar, böyle birşey de söz konusu olamaz

*Bir dönem Türk tarafı yönetimi alacak iki dönem Rum yönetimi alacak, adil olan budur dedik

*Çözümde adil, kapsayıcı olan dışında bizden bir şey beklemeyin dedik.

KIBRIS'TA DÖNEM BAŞKANLIĞI

Dönüşümlü Başkanlık konusuyla ilgili olarak ise Erdoğan, 1 dönem Kıbrıs Türk, 4 dönem Kıbrıs Rum başkanlığının olamayacağını, adil olanın 2 dönem Kıbrıs Türk, 2 dönem Kıbrıs Rum başkanlığının olduğunu belirtti. Erdoğan, “Temennim odur ki bir anlaşma temin edilir ve adım atılır” diyerek sözlerine son verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler