HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Erdoğan'ın YPG açıklaması Trump'a 'yanlış' tercüme edildi'

Gazeteci İlhan Tanır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da basına yaptığı açıklamanın tercümesindeki 'hatalı çevirilere' dikkat çekti. Washington Hattı'ndan Tanır'ın haberine göre, Erdoğan'ın "Terör örgütleri ile ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz" ifadesindenin Trump'a farklı aktarıldığı belirtildi.

Washington Hattı'ndan Tanır'ın haberine göre, Erdoğan konuşmasında "Terör örgütleri ile ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının gelecegini ümit ediyoruz" derken, bu sözlerin Trump'a yapılan çevirisinde ise, "prensip dahilinde terörist örgütlere karşı bütün dünyada yapılan mücadelede, biz geçmişte yaptığımız hataları tekrarlayamayacağız, bu yolda beraberce çalışmaya devam edeceğiz" dendi.

Trump'ın bu çeviriyi duyduktan sonra başını salladığı ve söylenenden memnun olduğunu görüldü.

Erdoğan'ın "YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir" sözlerinin çevirisinde 'terör örgütü' ifadesi kullanılmazken, Erdoğan'ın 'muhatap alınması' sözleri ise 'düşünülmesi' şeklinde çevrildi.

MURAT YETKİN DE 'HATALI ÇEVİRİ' DEDİ

Hürriyet'ten Murat Yetkin'in bugünkü (17 Mayıs) "Nokta değil, virgül kondu: YPG pürüzüne rağmen ABD ile devam" başlıklı yazısında da aynı noktaya dikkat çekildi.

"O DAHİ TRUMP'IN YÜZÜNÜ EKŞİTMEYE YETTİ"

"Zaten heyetler günlerdir, haftalardır konular üzerinde çalışıyorlardı. Her iki liderin de o ilk görüşme ardından ne söyleyeceği az çok belliydi: ilişki “derinleşerek” sürecek, terörle ortak mücadele edilecek" diyen Yetkin, o akışın dışına çıkan tek şeyin, Erdoğan’ın, PYD/YPG ile ilişkisinin mutabakata uygun olmadığı sözü oldu; tercüman Erdoğan’ın kullandığı “terörist” sözünü kullanmadı sanki ama o dahi Trump’ın yüzünü ekşitmeye yetti" ifadelerini kullandı.

YETKİN'DEN 'BERAT ALBAYRAK' VURGUSU

Yetkin, ayrıca Enerji Bakanı ve Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın, heyetler arası görüşmede Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Krushner'ın tam karşısına oturmasına dikkat çekerek, "Berat Albayrak’ın masadaki varlığı ise sanki Enerji Bakanlığından daha fazla bir ağırlığa, yükselen bir ağırlığa işaret ediyor gibiydi" dedi.

FINANCIAL TIMES DA YAZMIŞTI

Financial Times, kritik görüşmeden bir gün evvel, Erdoğan ve Trump için "İkisi de ülkelerini yeniden büyük yapmaya söz veren millyetçi liderler. İkisi de ülke yönetimini bir aile işine dönüştürdü, damatları Jared Kushner ve Berat Albayrak'a fazlasıyla güveniyorlar" demişti.


En Çok Aranan Haberler