HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Esad'ı bırak petrol yükselsin'

Amerikan New York Times gazetesinde yayınlanan bir habere göre, Suudi Arabistan Suriye'de Esad'ın en büyük destekçisi konumundaki Rusya'ya karşı petrol kozunu kullandı.

'Esad'ı bırak petrol yükselsin'

Amerikan New York Times gazetesinde yer alan habere göre; Suudi Arabistan yönetiminin Rusya yönetimi ile petrol fiyatları ve Suriye konusunda gizli bir görüşme yaptığı iddia edildi.

Gazetenin Amerikan ve Suudi yetkililere dayandırarak verdiği habere göre Suudi Arabistan petrol piyasasındaki gücünü, Rusya'nın Esad'e verdiği desteği sonlandırmasını sağlamak amacıyla kullanıyor.

Suudi yetkililer ABD yönetimine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerinde, petrol piyasasındaki güçleri nedeniyle baskı kurabilecek durumda olduklarını iletti.

Gazeteye konuşan bir Suudi yetkili, "Eğer petrol meselesi Suriye'ye barış gelmesine katkı sağlayacaksa, Suudi Arabistan'ın bir anlaşmadan uzak durması için sebep görmüyorum” dedi.

Amerikalı ve Suudi yetkililer, konuyla ilgili Moskova ve Riyad arasında konunun son aylarda defalarca görüşüldüğünü ancak herhangi bir anlaşmanın söz konusu olmadığını belirtti.

Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde kesintiyi reddetmesi nedeniyle son altı ayda petrol fiyatları hızlı bir şekilde düşerek, 110 dolardan 50 doların altına kadar indi.

Birçok analiste göre ABD, enerji gelirlerine hayati derecede ihtiyaç duyan ve Esad rejimini destekleyen Rusya'yı cezalandırıp İran'ı kontrol altında tutmak, Suudi Arabistan ise bölgesel rakibi İran'ı ekonomik olarak daha çok dibe çekmek için petrol fiyatlarını kasıtlı olarak düşürüyor.

Suriye ve Irak'ta aktif bir savaş yürüten İran, Lübnan'da Ortadoğu'daki birçok ülkenin ordusundan daha çok silaha ihtiyaç duyan Hizbullah'ı da beslemek zorunda. İran ek olarak Yemen'de de Şii Husiler'e kesintisiz bir yardım sunuyor.

Kaynak: Al Jazeera ve New York Times

aljazeeraturk

İllerin vekil sayıları açıklandı

Seçim için Başbakanlık genelgesi

Muhaliflerden Şam'a füze saldırısı

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler