HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Gürcistan devlet başkanı hayatını kaybetti

Gürcistan eski devlet başkanı Eduard Şevardnadze 86 yaşında hayatını kaybetti.

Eski Gürcistan devlet başkanı hayatını kaybetti

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve SSCB'nin son dışişleri bakanı Eduard Şevardnadze (86) hayatını kaybetti. Uzun süredir rahatsız olan ve tedavisine devam edilen Şevardnadze'nin bugün hayatını kaybettiği açıklandı.

Sovyetler Birliği'nin Dışişleri Bakanlığı'nı da yapmış olan Şevardnadze'nin basın sözcüsü, eski devlet adamının 'uzun süreli hastalığına' yenik düştüğünü açıkladı. Basın sözcüsü Marina Davitaşvili, Şevardnadze'nin hastalığıyla ilgili daha fazla detay paylaşmadı.

Şevardnadze, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin önemli isimleri arasındaydı. 1985'ten 1991'deki birliğin dağılışına kadar Sovyetler Birliği'nin Dışişleri Bakanlığı'nı yapan Şevardnadze, Gürcistan'da 1992'de yapılan askeri darbenin ardından Devlet Konseyi Başkanı olarak göreve getirilmişti.

İki dönem üst üste Devlet Başkanı

1995'teki seçimlerde yüzde 70 oyla Devlet Başkanı seçilen Şevardnadze, 2000 yılındaki seçimi de kazanarak iki dönem üst üste görevini sürdürmüştü.

Şevardnadze, Gürcistan Devlet Başkanı olduğu dönemde ülkenin batısında patlak veren iç savaş ile mücadele etmek zorunda kalmıştı. 1993'te başlayan iç savaş, Rusya'nın Şevardnaze'yi destekleyerek Gürcistan'a müdahale etmesiyle ve muhaliflerin lideri eski Devlet Başkanı Gamsakurdia'nın suikast sonucu öldürülmesiyle sonuçlanmıştı.

Ancak ilerleyen yıllarda Şevardnadze'nin Moskova ile arası Çeçenistan politikası yüzünden açılmıştı.

Kremlin, Gürcistan'ın kuzey sınırındaki Çeçen militanların Şevardnadze hükümeti tarafından desteklendiğini iddia edip, misilleme olarak Gürcistan'daki ayrılıkçı güçleri desteklemeye başlamıştı.

Gül devrimi

Şevardnadze'nin Gürcistan siyasi sahnesinden çekilmesi de olaylı olmuştu. 2003 yılında düzenlenen parlamento seçimleri bağımsız gözlemciler tarafından kınanmış ve birçok usulsüzlük rapor edilmişti.

Seçim sonuçları Gürcistan genelinde sokak protestolarına neden oldu ve 22 Kasım 2003'te Başkent Tiflis'teki protestocular parlamento binasını bastı. Protestoların şiddeti nedeniyle Devlet Başkanı Şevardnadze korumalarıyla birlikte kaçmak zorunda kaldı.

Ardından Rusya'nın arabuluculuğu ile o dönemde muhaliflerin lideri olan ve sonradan Gürcistan Devlet Başkanı seçilen Mikhail Saakaşvili ile Şevardnadze görüşmelere başladı.

Görüşmelerin sonucunda ise, Şevardnadze görevinden istifa edip, ülkeyi genel seçimlere götürmüştü. Bu olay tarihe de Gürcistan'ın 'Gül devrimi' olarak geçmişti. (BBC Türkçe)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler