HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Peru Devlet Başkanı'na af ihtimali

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, 25 yıl hapse mahkum edilen eski devlet başkanı Alberto Fujimori'nin (74) muhtemel affı konusunda açık kapı bıraktı.

LİMA (A.A) - Humala, Peru devlet televizyonuna verdiği demeçte, "Fujimori'nin durumu konusunda avukatlarıyla görüşmeye hazır olduğunu" belirtti.

Ollanta Humala, ekim ayında tıbbi nedenlerle af talebinde bulunan Fujimori ve ailesinin bu isteğini, hükümetin konuya ilişkin raporundan sonra değerlendireceğini vurguladı. Devlet Başkanı Humala, medya ve polemikler aracılığıyla Fujimori'nin affına ilişkin baskıları kabul etmeyeceğini de söyledi.

Fujimori'nin geçen yıl ağız kanserine yakalandığı açıklanmıştı. Yaşı ve hastalığı nedeniyle eski devlet başkanı Fujimori ve ailesi, Humala'dan af talep etmişti.

Mevcut devlet başkanı Humala da Fujimori'nin sağlık durumunun araştırılması için hükümetin, uzmanlardan oluşan bir komisyon kurmasını ve rapor hazırlamasını istemişti.

Alberto Fujimori, ölüm mangaları aracılığıyla yaptığı katliam ve işkenceler nedeniyle 2010'da 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fujimori, iktidarda bulunduğu 1990-2000'da, hükümetinin bir yolsuzluk skandalı sonucu düşmesinin ardından Japonya'ya kaçmış, 2005'de Şili'ye dönmüştü. Şili ise Fujimori'yi 2007'de yargılanmak üzere Peru'ya iade etmişti.

İnsan hakları örgütlerine göre, Fujimori iktidarında rejim karşıtı örgütlerin mensuplarıyla mücadele sırasında 70 bin kişi öldü veya kayboldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler