HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Yunanistan başbakanından silahlanma itirafı

Yunanistan'ın eski Başbakanı Kostas Simitis, ülkesinin son yıllarda silahlanmaya ağırlık vermesine, 1996'da Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Kardak krizinin neden olduğunu belirtti.

Eski Yunanistan başbakanından silahlanma itirafı

Kostas Simitis, başbakanlığı döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan Akis Çohacopulos'un kara para aklamak ve silah alımlarında rüşvetle suçlandığı dava çerçevesinde istinaf mahkemesine ifade verdi. Yunan medyasına yansıyan haberlere göre, Simitis ifadesinde, "Kardak krizinden sonra Türkiye ile denge sağlanması amacıyla silahlanmaya ağırlık verdik" dedi. Simitis, silah alımlarında yasa dışı işler yapılıp yapılmadığını bilmediğini söyledi.

Kardak krizi sırasında Yunanistan'ın Türkiye'ye cevap verebilecek askeri güce ve hazırlığa sahip olmadığını ifade eden Simitis, "Kardak'ta Yunanistan Silahlı Kuvvetleri gerekli teçhizat ve hazırlığa sahip değildi" diye konuştu.Yunanistan'ın zamanında müdahale edemediğini, helikopterinin düştüğünü anlatan Simitis, şöyle devam etti:

"Kardak krizinin ardından, silahlı kuvvetler yönetiminin bana Türkiye'nin daha güçlü olduğunu, aramızda büyük fark bulunduğunu ve Türkiye'ye karşı önleme gücü oluşturulması gerektiğini söylemesi üzerine silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesi gerekli görüldü. Bunun üzerine hükümet yeni silah sistemleri satın almaya ve silahlarını modernize etmeye karar verdi. Bu çerçevede 60 adet F-16, 15 adet Miraj, 4 adet denizaltı ve helikopterler satın alınması kararlaştırıldı. Ancak bu satın alımlarda yasadışı işler olup olmadığı konusunda bilgim yok."

Eski Savunma Bakanı Çohacopulos, Almanya'dan silah sistemleri alırken 8 milyon avro rüşvet almak ve kara para aklamak suçlarından yargılandığı alt mahkemede 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Çohacopulos ve birlikte yargılandığı eşi Viki Stamati cezaevinde bulunuyor.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler