HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Etiyopya ve Mısır arasındaki "baraj" gerginliği

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Mısır ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda aynı samimi duyguları paylaştıklarını bildirdi.

Etiyopya ve Mısır arasındaki "baraj" gerginliği

Desalegn düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin kar ve kazanç ekseninden uzak, Nil Nehri sularının adil bir şekilde paylaştırılmasından yana olduğunu belirterek, "Hedasi Barajı, Mısır ve Sudan'a herhangi bir zarar vermeyecek. Biz güçlü bir Mısır, güçlü bir Sudan, güçlü bir Etiyopya istiyoruz. Zira bu, Afrika için büyük bir kazançtır" ifadesini kullandı.

Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa etmek istediği Hedasi Barajı ile ilgili olarak bir dönem gerginlik yaşadığı Mısır ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini söyleyen Desalegn, "Mısır ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda aynı samimi duyguları paylaşıyoruz. Etiyopya, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi'nde ortaya koyduğu iradeye göre hareket edecektir" diye konuştu.

23. Afrika Birliği Zirvesi'nde bir araya gelen Desalegn ile Sisi, Nil Nehri üzerine inşa edilen Hedasi Barajı meselesinin yeniden masaya yatırılması konusunda anlaşmıştı.

Desalegn ile Sisi, diyalog yoluyla krizin aşılması ve iki ülke arasında güçlü ilişkiler inşa edilmesi konusunda hemfikir olduklarını bildirmişti.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi, Mısır'ın tepkisine yol açmıştı. Proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke ilişkileri bozulmuştu.

Son zamanlarda ise iki ülke birbirine karşı ılımlı mesajlar vermeye devam ediyor. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler