HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EURO 2016'da şimdilik tek sorun holiganlar

Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan EURO2016'da şu ana dek görülen en büyük sorun holiganizm. Özellikle İngiliz ve Rus taraftarlar arasındaki olayların ardından bu konudaki kaygılar arttı. BBC Türkçe'den Emre Temel'in Paris'ten turnuva izlenimleri.

EURO 2016'da şimdilik tek sorun holiganlar

Emre Temel

BBC Türkçe, Paris

Perşembe günü benim için EURO 2016'nın ilk durağı olan Paris'e geldiğimde, "olağanüstü" bir turnuvaya geldiğimi anlamak uzun sürmedi.

Zira Paris saldırılarından 7 ay sonra da Fransa'da olağanüstü hal sürüyor ve turnuvada alınan yoğun güvenlik önlemlerini her kritik noktada gözlemlemeniz mümkün.

Tren ve metro istasyonlarında otomatik silahlı polisler devriye geziyor.

Statlara ve seyirciler için özel olarak oluşturulan eğlence alanlarına (Fan Zonelara) iki hatta bazen üç kez yoğun şekilde arandıktan sonra girebiliyorsunuz.

Fransızlar 1 ay sürecek bu turnuvanın hiçbir saldırıya sahne olmamasını bir gurur meselesi yapmış durumda.

Paris'teki maçlar sorunsuzTurnuvada şu ana kadar Paris'te oynanan üç maçta en ufak bir sorun yaşanmadı.

Gerek Fransa-Romanya, gerekse de Türkiye-Hırvatistan ve İrlanda Cumhuriyeti-İsveç karşılaşmaları maçlar öncesinde ve sonrasında tam bir festival havasında geçti.

EURO 2016'nın en azından ilk dört gününe damgasını vuran gelişme ise kesinlikle Cumartesi günü Marsilya'da oynanan İngiltere-Rusya maçı öncesi ve sonrası çıkan olaylardı. Çıkan çatışmalarda dördü ağır, 30'dan fazla kişi yaralandı. Dövülen 50 yaşındaki bir İngiliz taraftar hala komada.

İkisi Rus 20 kişi gözaltına alındı, 6 İngiliz tutuklandı. Fransız yetkililerin en ağır çatışmaların sorumlusu olarak gösterdikleri "çok iyi eğitilmiş" 150 Rus taraftardan hiçbirinin gözaltına alınamamış olması ise tuhaf bir durum.

UEFA, İngiltere ve Rusya'yı, taraftarlarının olay çıkarmayı sürdürmesi halinde turnuvadan ihraç etmekle tehdit etti.

Rusya ile ilgili olarak bir adım daha ileri gidildi ve disiplin soruşturması açıldı.

Salı günü açıklanacak karar merakla bekleniyor.

Rus ve İngiliz taraftarların karşılaşması kaygısıÇarşamba günü Rusya-Slovakya'yla Lille'de, Perşembe günü İngiltere-Galler'le Lens'te karşı karşıya gelecek.

İki kent arası trenle sadece 40 dakika ve Lille'de konaklayacak İngiliz taraftarların Rus seyircilerle çatışma ihtimali organizatörleri şimdiden kara kara düşündürüyor.

EURO 2016'da şu ana dek sadece güzelliklere tanıklık eden Parisliler ise Perşembe günü oynanacak Almanya-Polonya maçının olaysız geçmesini umuyor.

Paris'te bazen statta, bazen Fan Zonelarda, bazen BBC Türkçe'nin Facebook canlı yayınlarında, bazen de BBC World'ün haftasonu spor programı Sportsworld'de geçen günlerin ardından, Cuma günü oynanacak Türkiye-İspanya maçı için Nice'e gitme vakti geldi.

1996, 2000, 2002 ve 2008'de olduğu gibi yine bir turnuvaya mağlubiyetle başladık. Karşımızda ise katıldığı son dört turnuvanın üçünü kazanan, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ise tam 600 dakikadır gol yemeyen bir İspanya var.

İşimiz zor, performansımızı ciddi şekilde artırmamız gerektirdiği bir gerçek ama sükse yapma fırsatı da önümüzde.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler