HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Everest’teki çığ faciasında ölü sayısı 12’ye yükseldi

Dünyanın en yüksek dağı Everest'te sabah saatlerinde çığ düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi. Kayıp 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Ölen kişilerin Nepal'in doğusunda yaşayan ve dağcılıklarıyla ünlü Şerpa halkından olduğu açıklandı. Birçok Şerpa, Everest Dağı'nda rehberlik yaparak geçimini sağlıyor. Çığ altında kalan Şerpa'ların da kamptaki dağcıların halatlarını ayarlamak için erkenden bölgeye giden rehberler olduğu belirtildi.

Çığın düştüğü yer, dağcıların 2 numaralı kamp alanlarının biraz üzerindeki bölgede bulunuyor. Bu bölgenin yüksekliğinin 6 bin 500 metre olduğu açıklandı. Görevlilerin arama kurtarma çalışmalarına hala devam ettikleri gelen bilgiler arısında.

Everest dağı 8 bin 848 metre yükseklikle dünyanın en yüksek dağı olma özelliğini taşıyor. Nepal ile Çin'in sınırında bulunan Everest Dağı, Nepal'in Himalaya bölgesinde bulunuyor.

Türk kadın dağcının durumu iyi

Öte yandan, çığın düştüğü dakikalarda başka bir grupla ana kamp alanında olan Gülnur Tumbat ve ekibinin durumunun iyi olduğu öğrenildi. Ekibin 2 ay sürecek 8 bin 848 metrelik zirve tırmanışı için Everest'te bulunduğu belirtildi.

İnternet ve sosyal paylaşım sitesi üzerinden zaman zaman tırmanışla ilgili paylaşımlar yapan Gülnür Tumbat, bu sabah çığ gürültüsüyle uyandığını, yaralı ve kayıpların olduğunu, birçok dağcının yardıma koştuğunu bildirdi. Tumbat, ana kamp alanında 5'inci günlerini geçirdiklerini, kendisinin ve arkadaşlarının güvende olduklarını belirtti.

İşletme doktorası için ABD'ye giden ve 2005'ten bu yana San Francisco State Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Tumbat, bugüne kadar Güney Amerika'daki 6 bin 962 metrelik Aconcagua, Kuzey Amerika'daki 6 bin 195 metrelik McKinley, Afrika'daki 5 bin 963 metrelik Kilimanjaro ve Avrupa'daki 5 bin 633 metrelik Elbrus Dağlarının zirvesine çıktı. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler