HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Facebook'a çıplak tablo davası bugün Fransa'da temyizde

Bir çıplak kadın tablosunu sayfasına koyması Facebook tarafından engellendiği için tazminat davası açan Fransız öğretmenin hukuk mücadelesi devam ediyor. Paris'teki temyiz mahkemesinin kararı davanın Fransa'da mı California'da mı görüleceğini belirleyecek

Facebook'a çıplak tablo davası bugün Fransa'da temyizde

19 yüzyılda yapılmış bir çıplak kadın tablosunu sayfasına koyması Facebook tarafından engellendiği için tazminat davası açan Fransız öğretmenin hukuk mücadelesi devam ediyor.

Paris'teki temyiz mahkemesi, daha önce başka bir Fransız mahkemesinin öğretmen lehine verdiği kararın geçerli olup olmadığına karar verecek.

Son mahkeme kararında Facebook'un davayı ABD yargısına taşıma çabalarına da bir set çekiliyordu.

Davacı öğretmen Frederic Durand-Baissas hesabının yeniden açılmasını istiyor ve 20 bin dolar tazminat talep ediyor.

Durand-Baissas'ın avukatları, Anglo-Sakson bir iffet anlayışı benimsemekle suçladıkları Facebook'un, bir yandan Cihatçıların şiddet içeren görüntülerine yer verirken diğer yandan çıplaklığı sansürlediğini söylediler.

Hangi hukukun alanında?Fransız öğretmen Durand-Baissas 19. yüzyıl ressamlarından Gustave Courbet ile ilgili bir belgesele link verirken, sanatçının "Dünyanın kökeni" (The Origin of the World) adlı, bacaklarını açmış çıplak kadın tablosunun fotoğrafını kullanmıştı.

Sosyal medya hukukçusu Steve Kuncewitz, davanın bir çok ilginç soruyu gündeme getirdiğini söylüyor:

"Bu sorulardan ikisi en önemli konulara ilişkin. Birincisi sansür konusu. Facebook, romantik bir ressamın çok ünlü bir çıplak tablosunu koymak isteyen bir Fransa vatandaşına 'koyamazsın' diyor. Bu karara itiraz ediliyor ve davalı durumundaki Facebook savunmasında, 'Kullanıcılara uyguladığımız kurallar, California kanunlarına uygundur. Dolayısıyla bize dava açacaksanız, gelip California'da açmanız gerekir' diyor. Bu durumda ortaya ikinci önemli soru çıkıyor: California merkezli Facebook'un bulunduğu yerde yaşamayan biri, ona karşı neye dayanarak dava açabilecektir?"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler