HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fatih Akın’a DouglasSirk Ödülü verildi

Türk asıllı ünlü Alman yönetmen, senarist ve yapımcı Fatih Akın'a Douglas-Sirk Ödülü verildi.

HAMBURG (AA) - Hamburg Film Festivali kapsamında Cinemaxx sinemasında düzenlenen törende Fatih Akın, şimdiye kadar yaptığı çalışmalarla Hamburg kentine ve film kültürüne katkılarından dolayı Dougas-Sirk Ödülü'ne layık görüldü.

Akın, ödülü Hamburg eyaletinin Kültür Bakanı Barbara Kissler'in elinden aldı.

Törende bir konuşma yapan Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel, 1998 yılında Fatih Akın'ın ilk filmi "Kısa ve Acısız" adlı filminin sinemalarda gösterilmek için kendilerine teklif edildiğini hatırlatarak, filmden ve o dönemde 25 yaşında olan yönetmenden çok etkilendiklerini belirtti.

Akın'ın daha sonra Cannes, Venedik ve Berlin'de çeşitli ödüller aldığına dikkat çeken Wiederspiel, Akın'ın çeşitli tarzlarda film yaptığını ve her zaman Hamburg kentinde bağlı kaldığını kaydetti. Wiederspiel, Akın'ın henüz çok genç olduğunu ve Akın'a bugün verilen ödülün yaşam boyu başarı ödülü olmadığını vurgulayarak, sinema kültürüne yaptığı katkılarından dolayı teşekkür edildiğini belirtti.

Kissler de, Fatih Akın'ın "The Cut" filminde 1915 olaylarını ele aldığına işaret ederek, Akın'ın eserlerinde ve yaptıklarıyla Türkiye'ye karşı bir düşmanlığının tespit edilemeyeceğini ifade etti.

Akın'ın eserleriyle Türk-Alman hayat şartlarını ve Türkiye'yi tanıttığını ifade eden Kissler, ancak yönetmenin eserlerinde asıl konunun bu olmadığını kaydetti. Kissler, Akın'ın Alman ve Türkler'in konularını ele alarak evrensel şeyleri anlattığını ifade etti.

Akın'ın eserleriyle köprüler kurmak istediğini vurgulayan Kiessler, Türk asıllı yönetmenin daha önceki filmlerinde Almanlar'a bir mesaj verdiğini ve zenginlik kattığını kaydetti. Akın'ın "Cennetteki Çöplük'' ve "The Cut" gibi son filmlerle bakışını Türkiye'ye yönelttiğine işaret eden Kissler, bu şekilde çifte köprü kurmasının büyük bir hüner olduğunu belirtti.

Kissler, genç yönetmenin şimdiye kadar bir çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldüğüne dikkati çekerek, Akın'ın bugün Hamburg'da şimdiye kadar elde ettiği başarılardan dolayı ödüllendirildiğini kaydetti.

Fatih Akın ise AA muhabirine törenden önce yaptığı açıklamada, ödülü alacağından dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Ben olsam bana vermezdim. Biraz erken belki. Yaşlanayım da o zaman versinler bu tür ödülleri" dedi.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşrı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı terör örgütü ile ilgili bir film yapacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine de Akın, "Bakacağız artık. Biraz sürpriz olsun. Üzerinde çalışıyorum" cevabını verdi.

Akın törende yaptığı konuşmada da, kendisine gösterilen güvenden dolayı herkese teşekkür ederek, Hamburg halkının her zaman kendisine kucak açtığını ve cesaret verdiğini ifade etti. Kendisine verilen Douglas Sirk ödülünün "Yaşam boyu başarı ödülü" olmadığını ifade eden Akın, "Şöyle söyleyeyim, bu bir kesit. Bakalım bundan sonra ne gelecek" şeklinde konuştu.

Törenin ardından Venedik Film Festivali'nde gösterilen Akın'ın "The Cut" adlı yeni filminin Almanya'da ilk gösterimi yapıldı.

Törene The Cut filminin oyuncuları, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, oyuncu Mortz Bleibtreu ve çok sayıda davetli katıldı.

Douglas-Sirk Ödülü, 1995 yılından beri her yıl Hamburg Film Festivali'nde veriliyor. Bu ödül daha önce Clint Eastwood, Jodie Foster, Jim Jarmusch ve Tilda Swinton gibi ünlü sanatçılara verilmişti.

Almanya'nın başarılı yönetmenlerinden olan Akın, 1973 yılında Hamburg'da doğdu. Bu kentte aldığı eğitiminden sonra 1998 yılında ilk uzun metrajlı film ‘'Kısa ve Acısız'' (Kurz und Schmerzlos) ile dikkatleri üzerine çekti.

Filmleriyle bir çok ödül kazanan ünlü yönetmen, 2004 yılında "Duvara Karşı" (Gegen die Wand) filmiyle Berlin Film Festivali'nde "Altın Ayı" ödülüne layık görülmüştü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler