HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Felluce'de Irak ordusu ve IŞİD arasında yoğun çatışmalar

Felluce kentini geri almak için büyük bir operasyon başlatan Irak ordusunun, kentin içine girmeye yönelik saldırıları sırasında IŞİD'in yoğun direnişiyle karşılaştığı bildiriliyor.

Felluce'de Irak ordusu ve IŞİD arasında yoğun çatışmalar

Felluce kentini geri almak için büyük bir operasyon başlatan Irak ordusunun, kentin içine girmeye yönelik saldırıları sırasında IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) yoğun direnişiyle karşılaştığı bildiriliyor.

2014'ten bu yana IŞİD'in elinden bulunan kente yönelik operasyon bir hafta öncesinde başlamıştı.

Felluce, Bağdat'ın yaklaşık 50 km batısında yer alıyor.

Felluce: Camiler şehriFelluce önce Irak El Kaide'si daha sonra da IŞİD tarafından ele geçirildi.Irak yönetiminin elinde bulunduğu dönemde nüfusu, 300 binden fazlaydı.Irak'taki Sünni kimlikli hareketler için kritik bir yer olan Felluce, 2004'te yaşanan çatışmalarla ABD güçlerine direnişin sembollerinden biri olmuştu.Bağdat'tan Ürdün ve Suriye'ye giden ana yol Felluce'den geçiyor.Felluce, camiler şehri olarak biliniyor. Kent ve çevresinde 200'den fazla cami bulunuyor.

Irak ordusu güçleri Pazartesi sabahı kentin bazı dış bölgelerine girdi.

Ordu ve IŞİD arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Bağdat'ta saldırılarBu arada IŞİD hem Felluce hem de Bağdat'ta yeni bombalı saldırılar gerçekleştirdi.

Bağdat'taki saldırılarda en az 21 kişi öldü.

Operasyondan sorumlu komutan, Korgeneral Abdul Vahab El-Saadi, "Terörle mücadele birlikleri, diğer askeri güçler ve Anbar Eyaleti'nin polis güçleri kentin içine doğru girmeye başladı. Kent çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı" dedi.

Irak hava kuvvetleri ve koalisyon güçlerine ait jetler de kara birliklerine destek için hava saldırıları gerçekleştiriyor.

IŞİD'in kentte 1200 militanının bulunduğu düşünülüyor.

BBC muhabiri Jim Muir, Irak ordusunun Felluce'nin güney kenarındaki iki kazayı aldığını ancak diğer cephelerde kentin kenarına henüz varamadıklarını söylüyor.

Operasyonda yer alan milis güçlerinin liderleri, ordunun, sivillerin kentten kaçabilmeleri için, kent merkezine yönelik saldırı öncesi bir ara vermiş olabileceğini belirtti.

Yaklaşık 50 bin sivilin kentte mahsur kaldığı aktarılıyor.

Felluce'den şu ana kadar sadece birkaç yüz kişinin kaçtığı düşünülüyor.

Irak hükümeti IŞİD'in sivillerin kenti terk etmesine izin vermediğini ve kent sakinlerini 'canlı kalkan' olarak kullandığını söylemişti.

Felluce Ocak 2014'te IŞİD'in eline geçmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler