HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa, Calais'deki mülteci kampını boşaltıyor

Avrupa'daki mülteci krizinin en önemli sembollerinden biri olan ve "Orman" adıyla anılan kampta tahliye işlemi başladı. 7 bin 500 mülteci Fransa'daki şehirlere dağıtılacak.

Fransa, Calais'deki mülteci kampını boşaltıyor

Kamptan kalkan ilk otobüs, 50 Sudanlıyı Fransa'nın doğusundaki Bordeaux kentine götürmek için yola çıktı.

Fransa, yaklaşık 7 bin kişinin kişinin yaşadığı ve "Orman" olarak bilinen Calais'deki mülteci kampını, 1200 polisin gözetiminde boşaltıyor.

Günün ilk saatlerinde yaşanan birkaç küçük olay dışında, tahliye işlemi barışçıl bir ortamda ilerliyor.

İngiltere'ye geçme hedefiyle uzun süredir kampta yaşayan binlerce kişi, aşamalı olarak, otobüslerle Fransa'daki diğer mülteci merkezlerine götürülmeye başlandı.

Kamptan kalkan ilk otobüs, 50 Sudanlıyı, Fransa'nın doğusundaki Bordeaux'ya götürmek için yola çıktı.

"Orman"daki mülteciler için Fransa'daki çeşitli şehirlerde toplam 7500 yatak kapasiteli tesisler oluşturulmuş durumda.

Kampın tahliye işleminin Salı gününe kadar tamamlanması ve sonrasında da yıkım işlemine başlanması öngörülüyor.

Tahliye operasyonu ile ilgili açıklama yapan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "İstemiyoruz ama eğer kamptan ayrılmayı reddeden mülteciler olursa ya da sivil toplum kuruluşları sorun çıkarırsa polis zor kullanmak zorunda kalabilir" dedi.

Kamptan ayrılma konusunda, gazetecilerin sorularını yanıtlayan bir Sudan vatandaşı ise "Ben çok mutluyum. Orman'dan sıkılmıştık" dedi.

Ancak kampın tahliyesi konusunda herkes aynı fikirde değil. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Afgan mülteci, "Buradan bizi ancak zorla çıkarabilirler. Biz İngiltere'ye geçmek istiyorduk" açıklamasını yaptı.

Ağırlıklı olarak Afgan, Ortadoğulu ve Afrikalı göçmenlerin bulunduğu kamptaki yıkım işleminin 3 gün içinde tamamlanması planlanıyor.

Avrupa'daki mülteci krizinin sembollerinden biri olan Orman, kötü yaşam şartları ve polisle mülteciler arasında çıkan çatışmalarla sürekli gündeme geliyordu.

Geçtiğimiz yıl çoğunluğu Suriye iç savaşından kaçan 1 milyona yakın mülteci Avrupa'ya ulaşmayı başarmıştı.

Mart ayında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan "Geri Kabul Anlaşması" ile "Akdeniz Yolu" olarak bilinen hat üzerinden gelişler büyük ölçüde sonlanmıştı. Ancak bir çok Afrikalı mülteci Libya - İtalya hattı üzerinden Avrupa'ya geçme çabasına devam ediyor.

Kampta yaşayan ve kimsesiz oldukları belirlenen çocuklar için ise farklı bir süreç işliyor.

İngiltere'de, İşçi Partili politikacı Alf Dubs'ın ismiyle anılan anlaşma kapsamında reşit olmayan ve İngiltere'de ailesi veya yakını bulunmayan 1300 çocuk, kademeli olarak İngiltere'ye alınmaya başlandı.

Yıllardır tartışılan bir mülteci kampı: 'Orman'

"Orman" kampı, Calais limanına ve 50 kilometre uzunluğundaki Manş Tüneli'ne yakın bir noktada bulunuyor.Resmi rakamlara göre, bu kampta 7 bin kişi kalıyor. Ancak insani yardım kuruluşlarına göre bu sayı 10 bine yakın.Nüfus sayısındaki artışa rağmen bu yılın başlarında kampın büyüklüğü yarı yarıya azaltıldı.Ancak kampın nüfusu artmaya devam etti ve şiddet olaylarında artış görüldü.Birçok göçmen, Manş Tüneli'ni geçen araçların içine saklanmaya çalışıyor.Hem yerel halk hem kamyon şoförleri kampın kapatılması için protesto gösterileri düzenlemişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler