HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Paris saldırılarını IŞİD düzenledi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris saldırılarının sorumlusunun terör örgütü IŞİD olduğunu açıkladı.

Hollande açıklamasında, kentin farklı noktalarında gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarda 129 kişinin öldüğünü belirtti. CNN International, saldırılarda en az 153 kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürmüştü.

Paris saldırılarının plan ve organizasyonunun ülke dışında yapıldığını söyleyen Hollande, eyleme Fransa içinden yardım edildiğini belirtti. Hollande ayrıca, Fransa'da katliam nedeniyle üç günlük ulusal yas ilan edildiğini söyledi. Fransa Cumhrubaşkanı saldırıları "savaş nedeni" olarak tanımladı.

SINIRLAR KAPATILDI OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Paris'teki terör saldırılarının ardından saldırıyı düzenleyenlerin kaçmaması ve başka teröristlerin girmemesi için Fransa sınırlarını kapattı. Hollande, tüm Fransa'da olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Paris'teki terör saldırılarının ardından açıklama yapan Fransa cumhurbaşkanı François Hollande, teröristlerin Fransa'dan çıkamaması, yeni teröristlerin Fransa'ya girmemesi için sınırlarının kapatıldığını ve tüm Fransa'da olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Fransız ordusunun stratejik bölgelerde konuşlandırıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Hollande, şu andan itibaren Fransa'nın tüm imkanları seferber ettiğini bildirdi.

HOLLANDE G20'YE KATILMIYOR

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye'de yapılacak G20 Zirvesi'ne katılmayacağı açıklandı. Antalya'daki zirveye Hollande'ın yerine Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius gelecek.

'BU SALDIRI TÜM İNSANLIĞA KARŞI YAPILDI'

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan saldırıların ardından bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama: “Bu saldırı yalnız Paris’e Fransız halkına karşı yapılan bir saldırı değildir. Bu saldırı tüm insanlığa ve insanlığın evrensel değerlerine yapılmış bir saldırıdır.” ifadelerini kullandı.
Obama saldırının masum vatandaşlara yönelik çirkin bir saldırı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Fransız halkı tarih boyunca ABD halkı ile omuz omuza durmuştur. Terör ve radikal saldırılara karşı mücadelede Fransa ile birlikteyiz.”

Fransa’da yaşanan geçmişteki terör saldırılarını kast eden Obama, “Masum sivillere yönelik çirkin bir saldırı girişimine tanıklık ettik. Bu saldırı yalnız Paris’e, Fransız halkına karşı yapılan bir saldırı değildir. Bu saldırı tüm insanlığa ve insanlığın evrensel değerlerine yapılmış bir saldırıdır.”

PARİS'E 1500 ASKER

Saldırıların ardından, vatandaşlardan evlerinden çıkmaması istendi. Polisle birlikte askerler de güvenliği sağlamak için sokaklara indi. Saldırıların düzenlendiği 11. Bölge'ye 200 kadar asker konuşlandırıldı. Ordunun başkentte 1500 askerle önlem alacağı belirtildi.

BAŞKENT'TE HAYAT DURACAK

Paris'i sarsan kanlı saldırıların ardından başkent belediyesi kent ile ilgili bir dizi karar aldı. Belediye, başkentteki okulların dışında müze, kütüphane, yüzme havuzu, spor salonları ve halk pazarlarının açılmamasını kararlaştırdı.

Metro hatlarının bazıları da ulaşıma kapatıldı.

Diğer taraftan hükümet, ilk etapta bin 500 ilave askerin güvenliğin sağlanması için başkentte görevlendirilmesini kararlaştırdı.

SOSYAL MEDYADA PARİS İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Fransa’nın başkenti Paris’te akşam saatlerinde meydana gelen 7 ayrı yerdeki terör saldırıları için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Terör saldırılarında hayatını kaybedenler twitterda #Prayforparis etiketiyle anılırken, Facebook dünya çapında Paris’te bulunan ve kendisinden haber alınamayan için bir network oluşturdu.

Facebook, terör saldırılarında olay yerinde sağ kurtulmayı başarabilenlerin ailelerini ve arkadaşlarını haberdar edebilmesi için bir haberleşme ağı oluşturuldu. Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü (Facebook Safety Check) adı altında oluşturulan network, en az 155 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sağ kurtulanların birbiriyle haberleşmesini sağlıyor. Saldırı anında bölgede bulunanların Facebook üzerinden işaretleyebildiği yer bildirimi ile sağ olduklarının anlaşılabildiği uygulama, yakınları için endişelenenlere kolaylık sağlıyor.

Facebook yetkilisi yaptığı açıklamada "Paris’te gerçekleşen olay sonucunda şok olduk ve oldukça üzgünüz. İletişim bu tür durumlarda aileler ve arkadaşlar için oldukça kritik bir durum" ifadelerini kullandı.

Fransa'da Twitter gündeminde de saldırılar var elbette.

TWITTER TEK YÜREK: PARİS

Saldırıyla birlikte dünyada milyonlarca kullanıcı sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunurken, Twitter'da Dünya ve Türkiye trend listesinde Paris başlığı ilk sırada yer alıyor.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Suriye görüşmeleri öncesi Paris saldırıları ile ilgili basına açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin hiç olmadığı kadar gerekli olduğunu söyledi.

Fabius, "Buraya Cumhurbaşkanı adına geldim. Terörle mücadelede uluslararası işbirliği yapmak hiç olmadığı kadar gerekli. Viyana'daki görüşmelerde de IŞİD'le uluslararası mücadelede somut olarak nelere önem verilebileceği üzerine görüşmeler gerçekleştirilecektir" dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELEBİLİR

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Paris saldırıları ile ilgili yaptığı basın toplantısında yerel makamlara da geniş yetkilerin verildiğini ve gerekirse sokağa çıkma yasağının uygulanabileceğini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Fransa'yı kana bulayan saldırıların ardından Elysee Sarayı'nda basın açıklaması yaptı. Cazeneuve, yetkililerin Perşembe gününe kadar olası eylemlerin yasaklandığını bildirdi. Saldırıların ardından ek güvenlik önlemlerinin alınacağını sözlerine ekleyen Fransız Bakan, yerel makamlara da geniş yetkilerin verildiğini ve gerekirse sokağa çıkma yasağının uygulanabileceğini ifade etti. Olağanüstü halin tüm Fransa için geçerli olacağını kaydeden Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bazı bölgelerde trafik akışının kısıtlanacağını ifade ederek, "Güvenlik güçlerinin desteklenmesi konusunda hem fikiriz. Polisimizin dün gece oldukça cesur davrandı. Bataclan konser salonundaki rehineleri teröristlerin ellerinden kurtarıldı. Bu barbar saldırılarda kendilerini düşünmeden cesur bir şekilde davranan itfaiyecileri ve tüm sağlık görevlilerini hürmetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler