HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa: 'Terör suçlularının' vatandaşlıktan çıkarılmasına destek

'Terör suçlularının' Fransız vatandaşlığından çıkarılabilmelerine imkan veren anayasa değişikliği tasarısı, parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'ten geçti. Tartışma yaratan tasarıya tepki gösteren Adalet Bakanı Christiane Taubira istifa etmişti.

Fransa: 'Terör suçlularının' vatandaşlıktan çıkarılmasına destek

Fransa'da "terör suçlularının" vatandaşlıktan çıkarılabilmelerine imkan veren anayasa değişikliği tasarısı, parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'ten geçti.

Ulusal Meclis'teki oylamada 162 milletvekili tasarıya destek verdi, 148 milletvekili ise tasarının aleyhinde oy kullandı. 22 milletvekili ise çekimser kaldı.

Milletvekilleri halen tasarıdaki diğer düzenlemeleri görüşüyor.

Söz konusu düzenlemeler arasında güvenlik güçlerinin yetkilerinin artırılması da var.

Ulusal Meclis'in anayasa değişikliği paketinin tümüne onay vermesi halinde, paket önce parlamentonun üst kanadı olan Fransa Senatosu'nda, daha sonra da parlamentonun ortak oturumunda ele alınacak.

Değişikliklerin kabulü için ortak oturumdaki oylamada beşte üç çoğunluk gerekiyor.

BBC Paris muhabiri Hugh Schofield, anayasa değişikliği ile ilgili olarak parlamentoda uzun soluklu bir mücadele verileceğini söylüyor.

Paris saldırıları sonrası gündemdeFransa hükümeti, anayasa değişikliği tasarısını 13 Kasım'da IŞİD'in düzenlediği ve 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris saldırıları sonrası gündeme getirmiş, öneriler ülkede tartışma yaratmıştı.

Anayasa değişikliği tasarısına, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın mensubu olduğu Sosyalist Parti'den de karşı çıkanlar olmuştu.

Tasarının ilk verisyonunda karşı çıkan Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira istifa etmişti.

Hazırlanan ilk yasa tasarısı, "Fransa'da doğan ancak başka bir ülke vatandaşlığı da olan bir kişinin ağır terör suçuyla mahkûm olması halinde vatandaşlıktan çıkarılmasını" öngörüyordu.

Tasarıya "çifte vatandaşlık" almış başka ülke vatandaşları doğrudan hedef alındığı için karşı çıkılıyor ve Paris'te 2014 ve 2015'teki saldırıları düzenleyen 11 kişiden sadece ikisinin "çifte vatandaş" olduğu belirtiliyordu.

Hukukçuların "Fransa Anayasası''nın vatandaşların eşit olma hakkını güvence altına alması gerektiği" yönündeki itirazları ve insan haklarını örgütlerinin yoğun tepkileri sonrası tasarıda çifte vatandaşlığa vurgu yapan "başka bir ülke vatandaşlığı da olan bir kişinin" ifadesi kaldırılmıştı.

Tasarıda vatandaşlıktan çıkarılma ile ilgili metin, "Bir kişi ulusun yaşamına kastedecek ciddi bir saldırıda bulunup işlediği bu suç nedeniyle mahkûm olduğunda Fransız vatandaşlığını ve buna bağlı tüm haklarını kaybeder" şeklinde yer aldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler