HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da gaz fabrikasına şok saldırı

Fransa'nın Lyon kenti yakınlarındaki Saint-Quentin-Fallavier'de 'Air Products' isimli doğalgaz fabrikasına saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişinin kafası kesilerek öldürüldüğü açıklandı.

Fransa'nın İsviçre sınırına yakın bir bölgede bulunan Saint-Quentin-Fallavier kentinde bulunan Air Product isimli gaz üretim fabrikasına saldırı düzenlendi. Korkunç saldırıda ilk belirlemelere göre bir kişi öldü, iki kişi yaralandı.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırı, fabrikaya girmeye çalışan bir aracın içindeki malzemelerin yerel saatle 10.00 (TSİ 11.00) sıralarında patlaması sonucu meydana geldi, daha sonra bölgede küçük patlamalar oldu.

Saldırının ardından olay yerine gelen polis, fabrikanın girişinde, başı kesilmiş bir kişinin cansız bedenini buldu. Fransız haber kanalı BFMTV fabrika girişindeki demir korkuluklara asılan kesik başın yanında arapça yazılmış bir not ve IŞİD bayrağı bulunduğunu iddia etti.

Polis yetkilileri, ilk belirlemelere göre olay sonucu bir kişinin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını bildirmişti. Başı kesilerek öldürülen kişinin bölgedeki tanınmış iş adamlarından biri olduğu açıklandı. Saldırıyı düzenleyenlerin sayısı ise belirsizliğini koruyor.

Yetkililer saldırıyla ilgili 30 yaşında bir şüphelinin göz altına alındığını, saldırganların iki kişi olabileceğini kaydetti. Yakalanan saldırganın istihbarat servisleri tarafından tanınan biri olduğu belirtildi.

Fransa'nın doğusunda Avrupa'nın önemli sanayi bölgelerinden birindeki doğal gaz fabrikasının yer aldığı bölgeye çok sayıda polis ve itfaiye görevlisi ulaşırken, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de olay yerine intikal etti ve konuyla ilgili bilgi aldı.

İÇİŞLERİ BAKANI SALDIRGANIN ADINI AÇIKLADI

Öte yandan, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, yakalanan şüphelinin Fas asılı Fransız vatandaşı Yassine Salhi olduğunu açıkladı. Fabrika saldırısında yakalanan şüphelinin Yassine Salhi olduğunu değerlendirdiklerini belirten Cazeneuve, Salhi'nin suç kaydı bulunmadığını ancak radikalleşebileceği gerekçesiyle bir dönem güvenlik birimlerince izlemeye alındığını bildirdi.

Cazeneuve, Fransa'nın Lyon şehri yakınlarındaki Saint-Quentin-Fallavier kentinde bir doğal gaz fabrikasına düzenlenen saldırıyla ilgili olay yerinde basın açıklaması yaptı. Bakan Cazeneuve, yakalanan 35 yaşındaki şüphelinin Lyon bölgesinde ikamet ettiğini ifade ederek, saldırının terör saldırısı olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Cazeneuve, "Fransız vatandaşı olan saldırı şüphelisinin Yassine Salhi olduğunu değerlendiriyoruz. Şüphelinin suç kaydı yok, terör listesinde bulunmuyor ancak 2006-2008 yılları arasında radikalleşebileceği gerekçesiyle izlemeye alınmış. İzleme 2008 yılından sonra devam etmemiş" ifadelerini kullandı.

Saldırganın IŞİD'le bağlantısı olup olmadığı yönündeki bir soruya da Cazeneuve, "Soruşturma devam ediyor. Saldırganın IŞİD'le bağlantısı olup olmadığını bilmiyoruz" yanıtını verdi.

Olay yerinde bir kişinin başının kesildiğini doğrulayan Cazeneuve, kesik başın üzerine Arapça yazılar yazıldığını söyledi. Cazeneuve, saldırıda ölen ve yararlananların kimlik tespitinin ise devam ettiğini bildirdi.

Brüksel'deki Eurogrup toplantısını yarıda keserek Paris'e hareket eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da olayın terör kaynaklı olduğunu belirterek, Savunma Konseyi'ni TSİ ile 16.00'da acilen toplayacağını duyurmuştu.

FRANSA ALARMA GEÇTİ

ABD merkezli 'Air Products' isimli şirkete ait olan fabrikaya düzenlenen saldırının ardından Fransa'nın çeşitli bölgelerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı da gelen bilgiler arasında.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Paris Savcılığı'nın konuya ilişkin terörizm soruşturması başlattığı ve savcılık inceleme ekibinin olay yerine hareket ettiği belirtildi.

Başbakan Manuel Valls, saldırıya ilişkin Rhone-Alpes bölgesinde güvenlik tedbirlerinin arttırılması ve "teyakkuz" haline geçilmesi emrini verdi.

HOLLANDE ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ

Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da terör saldırısı haberini aldıktan sonra ülkeye dönmek üzere yola çıktığı ifade edildi.

Brüksel'de konuşan Hollande, saldırganın niyetinin patlama çıkarmak olduğundan bir kuşku duyulmadığını söyledi. "Terör saldırısı" olarak tanımladığı olayın ardından bir zanlının yakalandığını söyleyen Hollande, "Asla korkuya teslim olmayacağız" dedi.

FRANSA TERÖR OLAYLARINDA BÜYÜK KAYIP VERDİ

Yaklaşık 6 ay önce Paris'teki Charlie Hebdo dergisinin binasına düzenlenen saldırıyla başlayan terör olaylarında 17 kişi hayatını kaybetmişti.

Uluslararası basın, bugünkü saldırının, Fransa'da 7 Ocak'ta teröristlerin, başkent Paris'te hiciv dergisi Charlie Hebdo'yu basarak 11 kişiyi öldürdüğü olaydan yaklaşık altı ay sonra gerçekleştiğine dikkat çekti. 9 Ocak'ta da Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen Kouachi kardeşlerin arkadaşı olduğu belirlenen Amedy Coulibaly, bir marketteki insanları rehin almış, bu olayda da beş kişi hayatını kaybetmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler