HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da 'haftasonu e-mail engeline' destek

Son zamanlarda iç krizlerle dünya gündeminden düşmeyen Fransa'da tartışmalara, eleştrilere ve protestolara neden olan yeni iş kanunu reformundaki bir madde her kesimden destek görmeye başladı.

Fransa'da 'haftasonu e-mail engeline' destek

Selim Gerçeker / Mynet Haber

Çevrimdışı kalmanın, özel hayata saygı gereğince 50 ya da daha fazla çalışanlı şirketlerde zorunlu hale getirilmesi öngörülen bir düzenleme olarak ifade ediliyor. Bu uygulama, işveren ile çalışan arasında imzalanacak protokolle, çalışana iletişim kesme hakkı tanıyacak ve kendi akıllı telefonu ya da diğer profesyonel dijital araçlardan şirket maillerini engelleme uygulaması konulmasını sağlayacak. Bu sayede çalışan çevrimdışı kalma hakkını kullanarak tamamen yasalar çerçevesi gereğince özel hayatının güvenliğini sağlayacak.

Bir tarafta protestolara neden olan yasa; diğer tarafta o yasanın içinde destek gören tek madde

Fransa'da son günlerde yaşanılan gerginlik hat sahfaya tırmanıyor. Özellikle son çıkan çalışma yasasının ardından gerek muhalefet gerekse halk cephesi Çalışma Bakanı El Khomri'yle bilinen çalışma ve iş hukuku yasasının geri çekilmesi için 7 sendika birlikte hareket ederek protestolar karşıt görüş propagandalar, protestolar düzenliyor. Fakat tasarı içinde yer alan bir madde, hem muhalefetten, hem de hükümetten destek görüyor.

"Giderek dijital araçlara bağımlı hale gelen toplumda, tükenmişlik sendromuna son vererek, çalışanların dinlenme hakkına saygı duyulmasının" tüm taraflarca kabul gçrmesi bir yandan yüzlerin biraz olsun gülümsemesine sebep oluyor. Fransa hükümeti yasa tasarısının içerisindeki bu maddeyi aslında 2014'den beri hazırlıyor. Bu uygulamayla iş dışı saatlerinde Fransa'da ulaşılmak olmak zor olacak gibi görünüyor.

Tatil zorunluluğu mu, iletişim kesme özgürlüğü mü?

Henüz sosyal ağlara tartışması düşmeyen bu yeni uygulama Türkiye'de özellikle iletişim ve dijital yayıncılık sektörlerinde çalışanalar için iyi bir uygulama gibi duruyor. Maddenin detayları ile ilgili fazla bilgi olmasa da düzenleme 'çevrimdışı kalma özgürlüğü' olarak anılıyor. Yasayla ilgili Ekşi Sözlük'te yapılan yorumlardan biri:

özgürlüğe aykırıdır. çalışanların hakkının gözetilmemesi yanlışken, çalışmak isteyen adamın engellenmesi de bir o kadar aptalcadır. çalışanın hakkı yenmediği yani her dakikasının ödendiği, fazla mesainin tamamen isteğe bağlı olduğu bir sistemde böyle bir düzenleme ancak aptallık olarak değerlendirilebilir. - prodeq

Fakat yasanın her işçiye haftasonu ilişki kesme zorunluluğu koyduğu konusunda bir resmi bir veriye rastlayamadık. Ayrıca yasa henüz yürürlüğe girmedi ve yeni çalışma yasasına karşı gerçekleşen protestolar bu maddenin de geleceğini belirleyecek.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler