HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da lisanssız taksi protestosu

Ülkenin başkenti Paris’teki taksiciler, Charles De Gaulle ve Orly havalimanlarından şehrin ana arterlerine topluca girerek trafiği felç etti. Fransa genelinde 55 bin taksi eyleme katıldı.

Taksiciler lisanssız taksi hizmeti veren araçların kurallara uymadığını savunuyor.

Fransa’da taksiciler, lisanssız taksilerin haksız rekabete neden olduğunu öne sürerek yaptı. Meslek odaları ve sendikaların çağrısıyla toplanan taksiciler, araçlarını yavaşlatarak Paris’in ana yollarında trafiği kilitledi.

Yaklaşık bin taksi, Paris’teki iki havalimanından Trocadero Meydanı’na doğru yola çıktı. Taksiciler, havalimanlarına inen yolcuları araçlarına almadı. Paris, Marsilya, Nantes, Dijon, Lyon, Bordeaux, Toulouse ve Montpellier şehirlerinde aynı anda yapılan eylemlere 55 bin taksinin katıldığı tahmin ediliyor.

Eyleme katılan taksi şoförü Philippe Morival, “Lisans için 235 bin euro ödedim ve pek çok katı kurala uymak durumundayım. Öteki araçlar kimseye karşı sorumluluk taşımıyor” dedi.

2009 yılında lisansa sahip olmayan araçların da taksilerle benzer hizmetler sunmasına izin verilmişti. Gerekçe olarak, ülkedeki taksi sayısının azlığı gösterilmişti. Üzerlerinde taksi olduklarını belirten işaretler taşımayan lisanssız araçlara yoldan çevrilerek binilemiyor.

Akıllı telefon uygulaması tepkileri artırdı

Taksiciler, akıllı telefonlar için geliştirilen Uber uygulamasının da yaygınlaşmasıyla eylemlerini artırdı. Taksiciler, şoförlü özel araç hizmeti sunan uygulamanın haksız rekabete neden olduğunu belirtiyor.

Taksicilerin tepkisi üzerine Fransa hükümeti Aralık'ta harekete geçti. Çıkartılan yasayla taksi lisansına sahip olmayan şoförlerin, müşterilerin çağrısından 15 dakika sonra hareket etmesi zorunlu kılındı. Ancak Danıştay’ın yasayı çarşamba günü askıya almasıyla tartışmalar yeniden başladı.

Geçen ay yapılan benzer bir eylemde taksiciler Uber uygulamasına bağlı bir araca saldırmıştı. Bugünkü eylemde Uber'e bağlı araçlar havalimanlarından çekildiği için benzer bir olay yaşanmadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler