HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'da merkez sağ kazandı

Başbakan Manuel Valls ise seçimlerde cumhuriyetçi sağın tartışmasız bir şekilde kazandığını söyledi.

Fransa'da merkez sağ kazandı

Eski Cumhurbaşkanı ve Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Sarkozy, partisinin İl Genel Meclisi seçimlerinde şimdiye kadar kazandığı en büyük başarıyı elde ettiğini belirterek, "Fransızlar, François Hollande ve hükümetinin politikalarını kitlesel olarak olarak reddetmiştir" yorumunda bulundu. UMP lideri, Fransa'da değişimin devam ettiğini ve bunu hiçbir şeyin durduramayacağını savundu.

İlk turda bölünen sol oylarının ikinci turda net bir şekilde düşüş kaydettiğini vurgulayan Valls, aşırı sağın yükselen oylarının bütün cumhuriyetçiler için tehdit olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

"Aşırı sağ oylar yükselişte”

Ulusal Cephe Partisi (FN) lideri Marine Le Pen, partisinin oylarının yükseldiğini belirterek FN'nin oylarının yüzde 40'lar seviyesine yerleşeceğini öne sürdü. Aşırı sağcı lider, devlet adamlarının sandıkta cezalandırılmalarına rağmen halka saygı göstermediklerini söyledi.

FN'nin kurucu lideri Jean-Marie Le Pen ise ülkede değişen bir şeyler olduğunu ve değişimin gelecek seçimlerde hissedileceğini savundu. Le Pen, FN'nin hiçbir İl Genel Meclisi seçim bölgesinde başarılı olamamasına ilişkin, herhangi bir bölgede kazanmanın önem taşımadığını kaydetti.

Seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre UMP, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ve Demokrat Hareket'ten (MODEM) oluşan merkez sağ ittifak 64 bölgede, iktidardaki PS ise 30 bölgede seçimi kazandı. PS bu sonuçlarla 27 bölgede yönetimi merkez sağa kaptırdı.

İlk sonuçlara göre 7 bölgede henüz kesin kazananlar belli olmazken, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı FN ise herhangi bir bölgede galibiyet elde edemedi.

Fransa'da toplam 2054 kantonun her birinde 101 İl Genel Meclisi için bir kadın ve bir erkek aday ve yedekleri seçildi. İl Genel Meclisi eğitim, ulaşım, bayındırlık ve sosyal politikalar alanında yetkiye sahip.

Seçimlerin ilk turunda UMP liderliğindeki merkez sağ oyların yüzde 30'unu, FN oyların yüzde 25,7'sini, iktidardaki PS ve iktidar ortakları ise oyların yüzde 21'ini almıştı.

Seçimlerin kesin resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.

Kaynak: AA

aljazeeraturk

'Memleket sosyete, yol uzun'

İzmir'de Kılıçdaroğlu 'açık ara birinci'

İdlib'e yoğun hava saldırısı

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler