HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransa'ya İspanyol başbakan

Yerel seçimlerin ikinci turunda ağır bir yenilgiye uğrayan Fransız hükümeti istifa etti. Devlet Başkanı Hollande, yeni kabineyi oluşturmaya başladı. Manuel Valls, yeni Başbakan olarak atandı.

Fransa'ya İspanyol başbakan

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, partisinin aldığı seçim yenilgisinin ardından İçişleri Bakanı Manuel Valls'i başbakanlığa atadı.

Hollande'ın partisi Sosyalistler, ikinci turu dün yapılan yerel seçimde ağır bir mağlubiyet aldı. Seçimlerde muhafazakarlar ve aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) yükselişe geçti.

Bu yenilginin üzerine Sosyalist Parti'ye mensup Başbakan Jean-Marc Ayrault ve kabinesi istifa etti.

Seçim sonuçlarını bir televizyon kanalında yorumlayan Başbakan Ayrault, "Burada çok açık bir mesaj var. Başkan bunlardan gerekli dersi alacak ve Fransa'nın çıkarlarını düşünerek hareket edecektir" demişti.

Fransa Başkanı Hollande, yerel saatle 20.00 itibariyle (Türkiye saatiyle 21.00) yeni kabineyi atamaya başladı.

Fransa'ya İspanyol başbakan

Fransa'da Sosyalist Parti'nin yerel seçimlerde ağır yenilgi alması sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande kabinede revizyona gitti. Hollande, Barselona doğumlu Katalunya kökenli İçişleri Bakanı Manuel Valls'i başbakan olarak atadı.

BBC'nin Paris'ten Christian Fraser, yeni Başbakanı şöyle tanımlıyor: Kendisi bir liberal. Bu nedenle Sosyalist Parti'nin sol kanadı ona güvenmiyor. Geleceğe yönelik başkanlık hayalleri olduğu biliniyor ve seçmenler arasında oldukça rağbet gören bir isim olduğunu söylenebilir.

Dün ikinci turu gerçekleşen yerel seçimlerde, Sosyalist Parti 9 binden fazla kişinin yaşadığı 150'den fazla il ve ilçeyi kaybetti. Sonuçlar sayımına hala devam ediliyor.

Merkez sağ muhalefet olan Halk Hareketi Birliği Partisi (UMP), kilit şehirler olarak gösterilen Toulouse, Quimper, Limoges ve Saint-Étienne şehirlerinde başarılı olduğu bildiriliyor.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ise Güney Fransa ağırlıklı olmaküzere 11 ili kazandı.

Sosyalistler, işsizliği azaltma ve ekonomik büyümeyi teşvik etmeye çabalıyorlardı ancak ekonomideki memnuniyetsizlik seçimlerde Sosyalistlerin aleyhine işledi.

Ancak Paris'te kazanan yine Sosyalistler oldu. Paris'i kazanan Anne Hidalgo, aynı zamanda Fransa'nın ilk kadın belediye başkanı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler