HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransız gazeteci 6 ay Paris'teki IŞİD hücrelerine sızdı

Said Ramzi takma adını kullanan Fransız gazeteci, altı ay boyunca cihatçı hücrelerin arasına karışıp IŞİD adına düzenlemeyi planladıkları saldırı hazırlıklarını gizli kamerayla kaydetti. Belgesel, cihatçılar tutuklanana kadar geçen süreyi kapsıyor.

Fransız gazeteci 6 ay Paris'teki IŞİD hücrelerine sızdı

Said Ramzi takma adını kullanan Fransız gazeteci, altı ay boyunca cihatçı hücrelerin arasına karışıp IŞİD adına düzenlemeyi planladıkları saldırı hazırlıklarını gizli kamerayla kaydetti.

AFP'ye konuşan gazeteci, araştırmasını cihatçılar tutuklanana kadar sürdürdü.

Cihatçı grubun lideri de kendisini 'Usame' olarak tanıtan bir Türkiye-Fransa vatandaşıydı.

Gazetecinin, genç cihatçıları aktardığı belgeselin adı "Allah'ın Askerleri". Belgesel Pazartesi gecesi Fransa'da gösterilecek.

Said Ramzi, kendisini 13 Kasım'da 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris saldırılarını düzenleyenlerle "aynı kuşaktan olan bir Müslüman" olarak tanımlıyor.

Ramzi belgeselle ilgili de şunları söylüyor:

"Amacım, kafalarının içinde neler döndüğünü anlamaktı. Öğrendiğim en önemli şeylerden biri, bu işlerin İslam'la alakası olmadığı."

"Dünyayı geliştirmeye yönelik bir niyetleri yok. Yalnızca kayıp, yılgın, intihara meyilli ve kolayca manipüle edilebilecek gençler."

"IŞİD'in var olduğu bir çağda doğdukları için şansızlar. Çok üzücü. Arayış içinde olan gençlerdi ve bunu buldular."

Ramzi'nin cihatçı hücrelere girişi önce Facebook sayfalarından kurduğu iletişimle oldu.

'Türk-Fransız emir'Daha sonra aralarında aileleri Müslüman olanlarla sonradan İslam'ı seçenlerin bulunduğu onlarca gençten oluşan bir grubun 'emiri' olarak bilinen kişiyle tanıştı.

Bu görüşme, Fransa'nın Chateauroux kentindeki bir spor faaliyetleri merkezinde gerçekleşti.

AFP'nin haberine göre 'emir' de, kendisini Usame olarak tanıtan Fransa ve Türkiye vatandaşı bir gençti.

Usame, daha ilk görüşmede Ebu Hamza olarak kendisini tanıtan gazeteciyi, "intihar saldırısı gerçekleştirirse cennete gideceği" konusunda ikna etmeye çalıştı.

Gazetecinin anlattığına göre Usame, yüzünde bir gülümsemeyle "Cennete doğru, yol o yönde… Gel, kardeş, gel cennete gidelim, Hurilerle beraber kadınlarımız bizi orada bekliyor. Senin de bir yerin olacak ve altından, zümrütten oluşan kanatlı bir atın" dedi.

Paris'in Stains adlı bölgesindeki bir cami önünde gerçekleşen ikinci görüşmede de gençler, Bourget Havaalanı'ndan yaklaşan bir uçağı işaret edip "Ufak bir roketatarla bu uçağı kolaylıkla indirebilirsin… Dawla (IŞİD) adına böyle bir şey yaparsan Fransa bir asır boyunca travmasını yaşar" dedi.

'Türkiye, Fransa'ya iade etti'Usame ve gruptan birkaç kişi daha önce IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmeye çalıştı.

Fakat, Türk polisi tarafından yakalanıp Fransa'ya iade edildi. Beş ay hapis yattıktan sonra ise şartlı serbest bırakıldı.

Her gün emniyet müdürlüğünde imza atması şartıyla serbest bırakılan Usame, şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram aracılığıyla saldırı planları için grupla iletişim kurmaya ve saldırı planlarını yapmaya devam etti.

Belgeselde Usame, "Bir askeri üsse saldırmalıyız" önerisinde bulunup "Yemek yerken hepsi sıralanıyor, ta ta ta ta ta" diyerek otomatik silah sesi taklidi yapıyor.

Fransa'daki bazı gazetecilerin ve televizyon kanallarının İslam'a karşı savaş halinde olduğunu söylüyor ve "Charlie'ye yaptıkları gibi. Tam kalplerinden vurmalısın. Boşluklarında yakalamalısın. Ne yapmalarını istiyorsun? Yeterince korunmuyorlar. Fransızlar binler halinde ölmeli" diyor.

Saldırı planlarıHazırlıklar, Ebu Süleyman adlı militanın Rakka'dan dönüşüyle hızlanıyor ve gazeteciye tren istasyonunda buluşmalarını söylüyor.

Buluşma noktasına ise Süleyman değil, çarşaflı bir kadın geliyor ve Ramzi'ye bir mektup veriyor.

Mektupta, "bir gece kulübünü hedef al, "öldürene kadar ateş et", "güvenlik güçlerini bekle ve üzerindeki patlayıcı yüklü yeleği infilak ettir" gibi talimatlar var.

Gazeteci Ramzi'nin mektubu aldığı sırada, grubun çevresindeki güvenlik çemberi de daralıyor ve bazı üyeler tutuklanıyor.

Kaçmayı başaran bir grup üyesi ise Ramzi'ye "Senin işin bitti oğlum" mesajı atıyor.

Gazeteci Ramzi de, "Benim gruba sızmam da böylece sona erdi" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler